Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα
Saturday, February 17, 2007
Λύκος, ο κυνηγημένος από τον άνθρωπο
Θεσσαλονίκη, 12.02.07
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Κρεμασμένος σε δέντρο, βρέθηκε αρσενικός λύκος, στο όρος Βέρνο και στην περιοχή της Ζάζαρης, στο νομό Φλώρινας, από εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Στις 06.02.2007, εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατά τη διάρκεια δράσης πεδίου για την καταγραφή ιχνών λύκων και παρουσία αρπακτικών πτηνών, στο μικρό ορεινό όγκο που περιβάλλει τη λίμνη Ζάζαρη και σχετικά κοντά στο Καταφύγιο του Λύκου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περιοχή Αγραπιδιάς, βρήκαν κρεμασμένο με καλώδιο χλοοκοπτικής μηχανής σε δέντρο, νεαρό αρσενικό λύκο. Ο λύκος έφερε τρία τραύματα από πυροβολισμό, ένα στο δεξί πίσω πόδι και δύο στην κοιλιακή χώρα. Στην περιοχή κοντά στο νεκρό ζώο βρέθηκαν φυσίγγια από κυνηγητικό όπλο, παρόλο που η περιοχή εντάσσεται στο Δίκτυο NATURA 2000 και παράλληλα αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής γεγονός και καθιστά απαγορευμένη κάθε κυνηγετική δραστηριότητα.
Στην περιοχή η παρουσία του λύκου είναι έντονη και δυστυχώς από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί άλλα δύο περιστατικά θανάτου λύκων: ενός ανήλικου θηλυκού, το Νοέμβριο του 2006 και ενός νεαρού αρσενικού το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την παράνομη δραστηριότητα λαθροθήρων στην περιοχή.
Παρά τις έντονες προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής στο θέμα της αποδοχής και διαχείρισης των πληθυσμών του λύκου αλλά και τη λειτουργία του Καταφυγίου του Λύκου και του Κέντρου Ενημέρωσης για το Λύκο από το 2000, στην ίδια περιοχή, περιστατικά σαν αυτό μας επιστρέφουν δεκαετίες πίσω, όταν ο λύκος ήταν ταυτισμένος με το απόλυτο κακό, επικηρυγμένος και συχνά οι πρακτικές θανάτου του θύμιζαν κυνήγι μαγισσών.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και το Δασικό Κώδικα, από το 1969 απαγορεύεται η σύλληψη και η κατοχή του λύκου από ιδιώτη, ενώ η άρση της επικήρυξης και η απαγόρευση του φόνου του ισχύει από το 1991. Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ και ειδικά κάτω από τον 39ο παράλληλο λύκος χαρακτηρίζεται ως είδος προτεραιότητας για προστασία. Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος σύμφωνα με το Κόκκινο βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας.
Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.
Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας ως σύμβολο της άγριας ζωής.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Βάσω Πετρίδου, Επικοινωνία/Ευαισθητοποίηση κοινού, 2310 555920, vpetridou@arcturos.gr
Λάζαρος Γεωργιάδης, Βιολόγος, Υπεύθυνος δράσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, 2386 0 41500, 6972640062, lgeorgiadis@arcturos.grLabels: κτηνωδίες
Monday, February 12, 2007
Ψευδοκύηση, συχνό φαινόμενο που θέλει προσοχή.
συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές παρόμοιες με εκείνες της εγκυμοσύνης. Τα τοιχώματα της μήτρας διογκώνονται ενώ υπάρχει πιθανότητα για ψευδοκύηση.*
Για τον ιδιοκτήτη μιας σκύλας με ψευδοκύηση τα πράγματα δεν είναι εύκολα.
Αυτό που μπορεί να κάνει όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, είναι να παροτρύνει τη σκύλα του να παίξει και να ασκηθεί και να της πάρει (έγκαιρα) από κοντά της τα παιχνίδια για να περιοριστούν λίγο τα νευρικά συμπτώματα. Η διατροφή της πρέπει να φροντίσει να είναι φτωχή σε υδατάνθρακες και το νερό της περιορισμένο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος. Καλό είναι τέλος να της πλένει τους μαστούς για να απορροφηθεί το γάλα. Σε σοβαρότερες καταστάσεις η θεραπεία πάντα υπό την ευθύνη του κτηνιάτρου περιλαμβάνει ενέσιμες ορμόνες ή χάπια αλλά και αγωγή για την καταπολέμηση των νευρικών συμπτωμάτων.
Υπομονή: ότι και αν κάνετε αν δε χορηγηθεί στη σκύλα σας φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα δε θα φύγουν τελείως παρά μόνο όταν οι ορμόνες της επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το κακό είναι επίσης ότι το πρόβλημα σε ορισμένες σκύλες δεν παρουσιάζεται μόνο μια φορά, μια και υπάρχουν ζώα που παθαίνουν ψευδοκύηση σε κάθε οίστρο (και δεν το «γράφει» στο μέτωπο τους).
Η καλύτερη λύση λοιπόν για την αποφυγή όλων των παραπάνω είναι η στείρωση.
πηγή www.interpet.gr
Όταν κάλεσα τον κτηνίατρο δεν χρειάστηκε να του πω πολλά κατάλαβε αμέσως τι συμβαίνει. Μου πρότεινε ως καλύτερη λύση την στείρωση την οποία και έκανα. Σε 2 με 3 μέρες επανήλθε στα φυσιολογικά της, τόσο πολύ μάλιστα που την βλέπουμε και λέμε"ένα ανεμογκάστρι θα μας σώσει" τα γράφω όλα αυτά για να καταλήξω στο εξής: το έψαξα πολύ το θέμα ψευδοκύηση κυρίως σε ξένες κτηνιατρικές σελίδες και κοινό συμπέρασμα είναι πως αν το σκυλί περνά συχνά τέτοιες ορμονικες διαταραχές εννιά στις δέκα το οδηγούν σε καρκίνο. Γιαυτό λοιπόν αν το θέλετε για πολλά χρόνια κοντά σας στειρώστε το !!!
Labels: κτηνιατρικά
Sunday, February 04, 2007
Σκύλος για δέσιμο....
Μήπως συνηθίζετε να αφήνετε το σκύλο σας δεμένο στην αυλή; Αν ναι, τότε δεν είστε μόνοι.
Η εύκολη λύση είναι λοιπόν να κρατάμε δεμένο το σκύλο. Αποτέλεσμα: ένας σκύλος αντικοινωνικός και πολλές φορές επιθετικός. Θα μου πείτε βέβαια, ότι «αυτό ακριβώς θέλω ο σκύλος μου να κάνει, τι σόι φύλακας είναι αν δεν είναι επιθετικός και δε δαγκώνει. Αν τον λύνουμε μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα κάνει καλά τη δουλειά του!»
• Στην υγεία του – ο σκύλος μπορεί να κρεμαστεί/πνιγεί στην προσπάθειά του να πηδήξει ή να τραυματιστεί πάνω στα μυτερά κάγκελα του φράχτη. Επίσης, αποτελεί στόχο και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του (και το σπίτι) σε οποιαδήποτε εισβολή (άνθρωπο ή σκύλο).
• Στην ψυχολογία του – ως ζώο που έχει μάθει να ζει σε αγέλη, επιζητά τη συναναστροφή με την οικογένειά του. Όταν λοιπόν είναι συνεχώς δεμένος και απομονωμένος γίνεται νευρικός, επιθετικός, ανασφαλής και δυστυχής. Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα σκυλιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να δαγκώσουν.
• Στη δική σας υγεία – ποιος αποκλείει κάποια στιγμή να «παρα-αγριέψει»;
Με κάποιες εναλλακτικές λύσεις ο σκύλος σας μπορεί να χαίρεται την ελευθερία του στο χώρο σας:
• Βεβαιωθείτε ότι φράχτης σας είναι κατάλληλος και ασφαλής. Μπορείτε να τοποθετήσετε μία επέκταση με κλίση 45 μοιρών προς τα μέσα.
• Εάν ο σκύλος συνηθίζει να σκάβει στο χώμα τρύπες για να το σκάσει, προσθέστε κοτετσόσυρμα στο φράχτη σας σε αρκετό βάθος κάτω από το χώμα (λυγίστε τις αιχμηρές απολήξεις!). Μεγάλες πλάκες ή πέτρες τοποθετημένες περιμετρικά μπορεί επίσης να λύσουν το πρόβλημα σας.
• Περιφράξτε με ασφάλεια ένα χώρο, φροντίζοντας να τον κάνετε αδιαπέραστο και από τις 6 πλευρές, αποτρέποντας εισβολείς και αποδράσεις. Συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό την οροφή καθώς και το δάπεδο (πχ. πάκτωση κάγκελου σε μπετονένιο τοιχίο). Εκεί θα παραμένει με ασφάλεια, όσο δεν τον παρακολουθείτε. Τοποθετείστε μέσα στον ιδιωτικό του χώρο το σπιτάκι του και φροντίστε να έχει πάντα άφθονο νερό και προστασία από βροχή και ήλιο. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας υπολογισμού του εμβαδού ενός τέτοιου περιφραγμένου χώρου:
• Τοποθετήστε ένα σιδηρόδρομο τον οποίο θα φτιάξετε μόνοι σας (ένα συρματόσχοινο που στηρίζεται σε δύο σημεία πάνω στο οποίο μπορεί να κυλάει η αλυσίδα του) ή θα βρείτε σε pet shop. Μην ξεχάσετε να προβλέψτε χώρο κατάλληλο και για το σπιτάκι του. Δεν αποτελεί την ιδανική λύση. Απλώς εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για το αγαπημένο σας τετράποδο.
• Υπάρχει και η έσχατη λύση του «αόρατου φράχτη» (λειτουργεί με μικρές ηλεκτρικές κενώσεις που προκαλούνται στο κολάρο του όταν ο σκύλος πλησιάζει στο αόρατο όριο). Παρότι η ανεξήγητη αυτή σκληρή τιμωρία μπορεί να του δημιουργήσει σύγχυση, οι υποστηρικτές τέτοιων λύσεων εξηγούν πως σύντομα θα μάθει τα όριά του και θα μπορούμε να το καταργήσουμε. Ζητείστε τη γνώμη του εκπαιδευτή σας.
• Απομονώστε τους χώρους που δε θέλετε να επισκέπτεται. Φτιάξτε του ένα σκάμμα άμμου για να σκάβει με την ψυχή του, αν αυτό είναι το αγαπημένο του χόμπι.
• Κάντε στο σκύλο σας μαθήματα βασικής υπακοής με τη βοήθεια εκπαιδευτή, προκειμένου να ξανακερδίσει τη θέση του ΜΕΣΑ στο σπίτι.
• Στειρώστε το ζώο σας. Θα έχει λιγότερους λόγους να περιφέρεται στο δρόμο. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για τα οφέλη της στείρωσης.
• Πολύ συχνά, προβλήματα συμπεριφοράς όπως υπερβολικό γάβγισμα, μάσημα και σκάψιμο είναι αποτέλεσμα έλλειψης ερεθισμάτων (βαρεμάρα). Δώστε στο σκύλο σας άσκηση, παιχνίδια και λίγο περισσότερο από το χρόνο σας και θα δείτε αλλαγές σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά (βλ. σελ.18 Αφιέρωμα παιχνίδι).
Αριθμός σκύλων | Κάτω από 25 κιλά | Πάνω από 25 κιλά |
1 | 5,5 τμ | 7,5 |
2 | 7,5 τμ | 9 τμ |
3 | 9 τμ | 13 τμ |
4 | 11 τμ | 18 τμ |
• Αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος να στέκεται όρθιος και να κινείται μέσα σε αυτό, άλλα αρκετά μικρό για να του επιτρέπει να διατηρεί τη θερμοκρασία του ζεστή.
• Με επικλινή σκεπή για να φεύγει το νερό ή το χιόνι.
• Που, εάν είναι από ξύλο, θα απέχει μερικά εκατοστά από το έδαφος για να μη μουχλιάσει. Καθαρίστε συχνά και ψεκάστε για να αποφύγετε τους μικρούς εισβολείς – παράσιτα.
• Με κάποιου είδους στρώμα.
• Με εύκολη πρόσβαση (μεγάλη πόρτα). Τους κρύους μήνες τοποθετείστε μια πλαστική κουρτίνα για παραπάνω προστασία.
• Σε σκιερό σημείο, τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να παραμένει δροσερό.
• Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε να έχει ο σκύλος σας καθαρό, δροσερό νερό σε μη ανατρεπόμενο μπολ.