Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Sunday, February 04, 2007

Σκύλος για δέσιμο....


ImageΑν έχετε σκύλο δεμένο στην αυλή, υπάρχει κίνδυνος σύντομα να έχετε ένα σκύλο για… δέσιμο!
Μήπως συνηθίζετε να αφήνετε το σκύλο σας δεμένο στην αυλή; Αν ναι, τότε δεν είστε μόνοι.
Είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι τους δένουν έξω. Είτε γιατί πιστεύουν ότι οι σκύλοι πρέπει να ζουν έξω, είτε γιατί το σκάνε εύκολα ή ακόμα γιατί σκάβουν τον κήπο. Μπορεί επίσης ο σκύλος να «παραμεγάλωσε» για να ζει μέσα ή ακόμα και να παρουσιάζει κάποια προβλήματα συμπεριφοράς, που ο ιδιοκτήτης του δεν ξέρει να αντιμετωπίσει.
Η εύκολη λύση είναι λοιπόν να κρατάμε δεμένο το σκύλο. Αποτέλεσμα: ένας σκύλος αντικοινωνικός και πολλές φορές επιθετικός. Θα μου πείτε βέβαια, ότι «αυτό ακριβώς θέλω ο σκύλος μου να κάνει, τι σόι φύλακας είναι αν δεν είναι επιθετικός και δε δαγκώνει. Αν τον λύνουμε μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα κάνει καλά τη δουλειά του!»
Με αυτή όμως την τακτική, το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Οι επιπτώσεις θα φανούν:
• Στην υγεία του – ο σκύλος μπορεί να κρεμαστεί/πνιγεί στην προσπάθειά του να πηδήξει ή να τραυματιστεί πάνω στα μυτερά κάγκελα του φράχτη. Επίσης, αποτελεί στόχο και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του (και το σπίτι) σε οποιαδήποτε εισβολή (άνθρωπο ή σκύλο).
• Στην ψυχολογία του – ως ζώο που έχει μάθει να ζει σε αγέλη, επιζητά τη συναναστροφή με την οικογένειά του. Όταν λοιπόν είναι συνεχώς δεμένος και απομονωμένος γίνεται νευρικός, επιθετικός, ανασφαλής και δυστυχής. Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα σκυλιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να δαγκώσουν.
• Στη δική σας υγεία – ποιος αποκλείει κάποια στιγμή να «παρα-αγριέψει»;
Για την ασφάλειά του:
Με κάποιες εναλλακτικές λύσεις ο σκύλος σας μπορεί να χαίρεται την ελευθερία του στο χώρο σας:
• Βεβαιωθείτε ότι φράχτης σας είναι κατάλληλος και ασφαλής. Μπορείτε να τοποθετήσετε μία επέκταση με κλίση 45 μοιρών προς τα μέσα.
• Εάν ο σκύλος συνηθίζει να σκάβει στο χώμα τρύπες για να το σκάσει, προσθέστε κοτετσόσυρμα στο φράχτη σας σε αρκετό βάθος κάτω από το χώμα (λυγίστε τις αιχμηρές απολήξεις!). Μεγάλες πλάκες ή πέτρες τοποθετημένες περιμετρικά μπορεί επίσης να λύσουν το πρόβλημα σας.
Σε περίπτωση που έχετε να κάνετε με σκύλο «χουντίνι»
• Περιφράξτε με ασφάλεια ένα χώρο, φροντίζοντας να τον κάνετε αδιαπέραστο και από τις 6 πλευρές, αποτρέποντας εισβολείς και αποδράσεις. Συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό την οροφή καθώς και το δάπεδο (πχ. πάκτωση κάγκελου σε μπετονένιο τοιχίο). Εκεί θα παραμένει με ασφάλεια, όσο δεν τον παρακολουθείτε. Τοποθετείστε μέσα στον ιδιωτικό του χώρο το σπιτάκι του και φροντίστε να έχει πάντα άφθονο νερό και προστασία από βροχή και ήλιο. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας υπολογισμού του εμβαδού ενός τέτοιου περιφραγμένου χώρου:
• Τοποθετήστε ένα σιδηρόδρομο τον οποίο θα φτιάξετε μόνοι σας (ένα συρματόσχοινο που στηρίζεται σε δύο σημεία πάνω στο οποίο μπορεί να κυλάει η αλυσίδα του) ή θα βρείτε σε pet shop. Μην ξεχάσετε να προβλέψτε χώρο κατάλληλο και για το σπιτάκι του. Δεν αποτελεί την ιδανική λύση. Απλώς εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για το αγαπημένο σας τετράποδο.
• Υπάρχει και η έσχατη λύση του «αόρατου φράχτη» (λειτουργεί με μικρές ηλεκτρικές κενώσεις που προκαλούνται στο κολάρο του όταν ο σκύλος πλησιάζει στο αόρατο όριο). Παρότι η ανεξήγητη αυτή σκληρή τιμωρία μπορεί να του δημιουργήσει σύγχυση, οι υποστηρικτές τέτοιων λύσεων εξηγούν πως σύντομα θα μάθει τα όριά του και θα μπορούμε να το καταργήσουμε. Ζητείστε τη γνώμη του εκπαιδευτή σας.
Τώρα που ο σκύλος επιτέλους δεν μπορεί να το σκάσει, ας δούμε πως θα περνάει την ώρα του για να μη σκάβει τρύπες, να μη μασουλάει το ποτιστικό και ούτε τα λουλούδια:
• Απομονώστε τους χώρους που δε θέλετε να επισκέπτεται. Φτιάξτε του ένα σκάμμα άμμου για να σκάβει με την ψυχή του, αν αυτό είναι το αγαπημένο του χόμπι.
• Κάντε στο σκύλο σας μαθήματα βασικής υπακοής με τη βοήθεια εκπαιδευτή, προκειμένου να ξανακερδίσει τη θέση του ΜΕΣΑ στο σπίτι.
• Στειρώστε το ζώο σας. Θα έχει λιγότερους λόγους να περιφέρεται στο δρόμο. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για τα οφέλη της στείρωσης.
• Πολύ συχνά, προβλήματα συμπεριφοράς όπως υπερβολικό γάβγισμα, μάσημα και σκάψιμο είναι αποτέλεσμα έλλειψης ερεθισμάτων (βαρεμάρα). Δώστε στο σκύλο σας άσκηση, παιχνίδια και λίγο περισσότερο από το χρόνο σας και θα δείτε αλλαγές σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά (βλ. σελ.18 Αφιέρωμα παιχνίδι).
Αριθμός σκύλων Κάτω από 25 κιλά Πάνω από 25 κιλά
1 5,5 τμ 7,5
2 7,5 τμ 9 τμ
3 9 τμ 13 τμ
4 11 τμ 18 τμ
Τώρα που έχετε έναν τέλειο σκύλο στην αυλή σας και επιμένετε να παραμείνει έξω, χρειάζεται και ένα τέλειο σπίτι:
• Αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος να στέκεται όρθιος και να κινείται μέσα σε αυτό, άλλα αρκετά μικρό για να του επιτρέπει να διατηρεί τη θερμοκρασία του ζεστή.
• Με επικλινή σκεπή για να φεύγει το νερό ή το χιόνι.
• Που, εάν είναι από ξύλο, θα απέχει μερικά εκατοστά από το έδαφος για να μη μουχλιάσει. Καθαρίστε συχνά και ψεκάστε για να αποφύγετε τους μικρούς εισβολείς – παράσιτα.
• Με κάποιου είδους στρώμα.
• Με εύκολη πρόσβαση (μεγάλη πόρτα). Τους κρύους μήνες τοποθετείστε μια πλαστική κουρτίνα για παραπάνω προστασία.
• Σε σκιερό σημείο, τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να παραμένει δροσερό.
• Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε να έχει ο σκύλος σας καθαρό, δροσερό νερό σε μη ανατρεπόμενο μπολ.
GAV MAGAZINE
posted by srm1033 at 12:15 PM

4 Comments:

Σε ευχαριστω για τις πληροφοριες!

4/2/07  

Anytime:)

4/2/07  

Σωστά...ειναι προτιμότερος ένας καθορισμένος και ασφαλής χώρος για το σκύλο παρά το δέσιμο...
(άσε που έβλεπα εφιάλτη με ένα σκυλάκι δεμένο με αλυσίδα...ευτυχώς είχε ΄χαπι εντ το όνειρο...)

12/2/07  

Τρελλαίνομαι όταν βλέπω δεμένα σκυλιά. Ωραίο το άρθρο, να είσαι καλά.
Καλημέρες :)

27/2/07  

Post a Comment

<< Home