Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Monday, October 09, 2006

Σωτήριο το microchip



Σήμερα, διεθνώς εφαρμόζεται ως μέθοδος σήμανσης και καταγραφής η ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Πρόκειται για την πλέον αξιόπιστη, μόνιμη, μοναδική μέθοδο σήμανσης που έχει επαρκώς πιστοποιηθεί (ISO 11784, 11785). Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα ζώα κάθε ηλικίας και βάρους, χωρίς πόνο, χωρίς αναισθητοποίηση, παραμένει αναλλοίωτη και ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που άμεσα καταγράφεται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο σήμερα δίνεται η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης των επιμέρους κρατικών βάσεων δεδομένων.

Υπεύθυνοι για τη σήμανση των ζώων είναι οι ιδιώτες κτηνίατροι και αρμόδιος φορέας για την τήρηση της βάσης δεδομένων ορίστηκε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων συντροφιάς είναι πλέον απαραίτητη για κάθε μικρό ζώο. Δεν πρόκειται για μια απλή ιατρική πράξη ρουτίνας αλλά για μια πράξη αγάπης και φροντίδας του ιδιοκτήτη προς το ζωάκι του. Τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του microchip είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τόσο για τα ίδια τα ζωάκια όσο και για την ευρύτερη κοινωνία. Τέρμα πια το φαινόμενο των δεκάδων εγκαταλελειμμένων κατοικίδιων ζώων τους καλοκαιρινούς μήνες, τέρμα πια στα ζωάκια που περιπλανιούνται αδέσποτα στο δρόμο επειδή χάθηκαν ή επειδή κάποια από αυτά κλάπηκαν και τελικά εγκαταλείφθηκαν. Τώρα, με την εφαρμογή του microchip, κάθε ζωάκι εύκολα θα μπορεί να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του ακόμα και αν χαθεί, ακόμα και αν εγκαταλειφθεί.

Το microchip ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη και στην Αμερική και τα θετικά του αποτελέσματα αποδεικύνουν το πόσο απαραίτητο είναι για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των μικρών ζώων.

Το σωτήριο «μικροτσίπ»
Οσοι έχουν υιοθετήσει έναν ή περισσότερους σκύλους, πρέπει να σπεύσουν στον κτηνίατρό τους για να τοποθετήσουν στα 4ποδα φιλαράκια τους ένα μικροτσίπ-ταυτότητα. Και να εφοδιαστούν με τα σχετικά έγγραφα, που σύντομα θα είναι απαραίτητα για κάθε τους ταξίδι: Από 1 Ιουλίου 2004, σε λιμάνια, σταθμούς τρένων και αεροδρόμια γίνονται έλεγχοι των «χαρτιών» των ζώων που πρόκειται να ταξιδέψουν. Οσοι δεν έχουν τα απαραίτητα «χαρτιά» για το ζωάκι τους, πληρώνουν πρόστιμο.

Η ταυτοποίηση των κατοικιδίων ζώων αποβλέπει στον έλεγχο της κίνησης των ζώων, στην αποτροπή κλοπών, στην εύρεση και επιστροφή των χαμένων ζώων. Κυρίως, όμως, αποσκοπεί στην εμπέδωση του αισθήματος ευθύνης των ιδιοκτητών σκύλων για τα ζωάκια τους, ώστε να μην τα εγκαταλείπουν στους δρόμους, μετατρέποντάς τα σε αδέσποτα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στατιστικών ερευνών που διεξήχθησαν στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία αναφέρουν ότι από το σύνολο των ζώων που χάθηκαν, ένα ποσοστό γύρω στο 85% επεστράφη στον ιδιοκτήτη του ύστερα από την αναγνώρισή του με τη μέθοδο της ταυτοποίησης.

Το μικροτσίπ
Το μικροτσίπ είναι μια ηλεκτρονική κάψουλα που εφαρμόζεται από τον κτηνίατρο με ειδική σύριγγα στην αριστερή πλευρά του τραχήλου, όπως έχει οριστεί από τη FECAVA (Πανευρωπαϊκή Ενωση Κτηνιάτρων). Η κάψουλα εφαρμόζεται ανώδυνα, χωρίς να χρειάζεται αναισθητικά μέσα. Πρόκειται για έναν εμφυτευμένο διαβιβαστή ηλεκτρονικών στοιχείων, κατασκευασμένο να λειτουργεί με μια συμβατή συσκευή ανάγνωσης, που μεταδίδει κύματα χαμηλής συχνότητας. Ο διαβιβαστής φέρει έναν κωδικό αριθμό, κάθε φορά μοναδικό για το ζώο στο οποίο εφαρμόζεται. Η συσκευή ανάγνωσης τοποθετείται πάνω από το σημείο εμφύτευσης και εκπέμποντας κύματα χαμηλής συχνότητας δίνει τη δυνατότητα, με το πάτημα του ειδικού διακόπτη, να διαβαστεί ο συγκεκριμένος κωδικός αριθμός. Ο κωδικός αναγράφεται στο ειδικό τριπλότυπο που συμπεριλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ζώου, καθώς και το όνομα του ιδιοκτήτη. Ο κτηνίατρος διανέμει τα συμπληρωμένα φύλλα του τριπλότυπου στην Τράπεζα Δεδομένων, που βρίσκεται στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο (ΠΚΣ), στον ιδιοκτήτη και στα αρχεία του.

Μετά τη σήμανση του ζώου ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να φυλάσσει το πιστοποιητικό κλινικής ταυτοποίησης, που του χορηγεί ο κτηνίατρος. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης οφείλει να ενημερώνει είτε τον κτηνίατρο που έκανε τη σήμανση, είτε τη Βάση Δεδομένων εντός 10 ημερών, για κάθε αλλαγή των στοιχείων που αναγράφονται στο πιστοποιητικό, όπως αλλαγή διεύθυνσης, τηλεφώνου, κυριότητας και θανάτου.

απο www.petcity.gr
posted by srm1033 at 9:18 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home