Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Wednesday, October 04, 2006

Για μια άλλη ηθική απέναντι στα ζώα



4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των ΖΩΩΝ


<<Εις γαρ ψυχήν μη ζωόφιλον ουκ εισελεύσεται σοφία.>>

Είναι φορές που λησμονούμε να δείξουμε, με ξεχωριστή ευαισθησία, την αγάπη ή και την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε κάποιους. ΄Έτσι, μερικοί ξεχωριστοί άνθρωποι ίσως διαφορετικοί, σκέφθηκαν και καθιέρωσαν κάποιες ημέρες κάθε έτους για να θυμόμαστε ορισμένες από αυτές τις υποχρεώσεις μας προς κάποιους άλλους, και κυρίως αυτές που είναι γενικότερου χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα οι εθνικές γιορτές., η Ημέρα της Μητέρας, η Ημέρα του Παιδιού κ.λ.π.

Η Τσεχοσλοβακία πρωτοπορεί

Για τον ίδιο λόγο καθιερώθηκε το 1923 στην Τσεχοσλοβακία, η Ημέρα των Ζώων, που εορτάζεται έκτοτε σε όλο τον κόσμο την 4η Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη δύο Αγίων ζωόφιλων προστατών των ζώων, από μεν την Ορθόδοξη Εκκλησία η μνήμη του φιλοσόφου Αγίου Ιερόθεου, αρχιεπισκόπου-μητροπολίτου Αθηνών προ 500 περίπου ετών, στον οποίο οφείλεται και το <<εις γαρ ψυχήν μη ζωόφιλον ουκ εισελεύσεται σοφία.>> από δε την Καθολική Εκκλησία η μνήμη του επίσης ζωόφιλου Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Μην ξεχνάμε ότι και τα ζώα είναι ένας αναπόσπαστος κρίκος στην αλυσίδα του περιβάλλοντος. Γι αυτό αξίζουν την προσοχή μας, την ευαισθησία μας, την προστασία μας. Όχι μόνο τις ημέρες επετείων αλλά καθημερινά. Η Φιλοζωία, άλλωστε, είναι στάση ζωής και καθημερινή πρακτική.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, αρκετοί μιλούν για τα ζώα και μάλιστα τα αδέσποτα αλλά την ίδια στιγμή η κακομεταχείριση σκύλων και γάτων δυστυχώς συνεχίζεται και πολλά άλλα είδη ζώων βασανίζονται και δολοφονούνται χωρίς να τα βλέπουμε και χωρίς να αντιδρούμε.

Αν π.χ. τα σφαγεία είχαν τζάμια αντί τοίχους, όλοι θα ήταν χορτοφάγοι. Πόσοι ξέρουν ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα που προορίζονται για σφαγείο μεταφέρονται μέσα και έξω από την Ευρώπη σε ταξίδια που διαρκούν πολλές μέρες, χωρίς νερό και τροφή, στοιβαγμένα όρθια στα φορτηγά, ακόμα και ανάμεσα στις ρόδες, εκτεθειμένα στο κρύο ή στην αφόρητη ζέστη; Σχεδόν πάντα παραβιάζεται η Οδηγία της Ε.Ε. για τις μεταφορές ζώντων ζώων, γι’ αυτό πολλά φτάνουν τραυματισμένα ή πεθαμένα. Για τα επιζόντα προστίθεται η βάρβαρη εκφόρτωση με χτυπήματα, κλωτσιές, ηλεκτρικές εκκενώσεις, κρέμασμα από τα πόδια ή κέρατα. Έπειτα σφάζονται με βάρβαρες μεθόδους και καταλήγουν στο πιάτο μας.

Όσον αφορά το κυνήγι, η επέκταση της περιόδου κυνηγιού στη χώρα μας αποφασίζεται ουσιαστικά από την ετήσια συνάντηση μεταξύ εμπόρων όπλων και κυνηγών.
Συχνά η Ελλάδα καταφέρνει με ανέντιμα τεχνάσματα την αναστολή της δίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπροστά στο οποίο συνηθίζει από χρόνια να βρίσκεται για το θέμα του κυνηγιού. Όταν το Δικαστήριο δεν τη σταματάει, έχουμε τεράστιες σφαγές ζώων, για περισσότερο χρονικό διάστημα, απ’ ότι επιτρέπει ο νόμος.

Όσον αφορά τα τσίρκο, το κοινό δεν βλέπει αυτό που έγινε πριν τη παράσταση με τα ζώα, στην αιχμαλωσία και στην εκπαίδευσή τους: στατιστικά, 9 ζώα στα 10 πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους ή του ταξιδιού με προορισμό το τσίρκο. Για όσα φθάνουν ζωντανά και για εκείνα που γεννήθηκαν ήδη φυλακισμένα, οι συνθήκες, κλούβες και αλυσίδες, άσπλαχνη εκπαίδευση για να υποτάσσονται στον δαμαστή, ατσάλινες μύτες, σιδερένιες βέργες, φοβερό ξύλο, βάρβαρες τιμωρίες για να εκτελέσουν το νούμερό τους, αφύσικες κινήσεις, επικίνδυνες ασκήσεις και για όσα δεν δέχονται τη ταπείνωση και τη σκλαβιά, υπάρχει ο θάνατος.

Στους ζωολογικούς κήπους τα ζώα ζουν στη φυλακή χωρίς όμως να έχουν καταδικαστεί για κάτι. Λαθρέμποροι αγρίων και σπανίων ζώων με πολλούς θανάτους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού και του ταξιδιού (δίψα, πείνα, ασφυξία στα κοντέινερς, θερμοπληξία, κρύο). Η αιχμαλωσία προκαλεί ανώμαλη συμπεριφορά και συνήθειες (τρώνε τα κόπρανά τους, σκοτώνουν τα μικρά τους, γίνονται επιθετικά μεταξύ τους), προκαλεί αρρώστιες για τις αφύσικες συνθήκες ζωής και συχνά την τρέλα. Οι συμπολίτες μας που ενισχύουν τους ζωολογικούς κήπους πληρώνοντας το εισιτήριο, είναι συνηθισμένοι στη λογική της φύσης- θεάματος, της φύσης σαν καταναλωτικό προϊόν, δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σ’ ένα θέαμα ταπείνωσης και αθλιότητας.

Και τι να πει κανείς για το εμπόριο της γούνας που προκαλεί εκατομμύρια θύματα σε βασανιστικές παγίδες, όπου τα ζώα αργοπεθαίνουν, βίαιη αιχμαλωσία, άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα εντατικά εκτροφεία, βάρβαρες μέθοδοι θανάτωσης; Και για το εμπόριο σπανίων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση; Και για τα εντατικά, βιομηχανοποιημένα, απάνθρωπα εκτροφεία των ζώων που εκτρέφονται για το κρέας τους; Και για τα πειράματα πάνω σε εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, άλλοθι φαρμακευτικών εταιρειών και ακαδημαϊκών ερευνητών, ενώ υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι έρευνας χωρίς χρήση ζώων, σαφέστερες και περισσότερο αποτελεσματικές;

Καλούμε κάθε πολίτη να μην κλείσει τα μάτια τους μπροστά σε τέτοιο ανατριχιαστικό θέαμα που παράγει ο «πολιτισμός» μας, όσον αφορά τα ζώα και να σκεφτεί προσεκτικά πριν να κάνει κάποιες επιλογές στη ζωή του, που θα μπορούσαν να έχουν στοιχίσει βασανισμό και θάνατο σε τόσες αθώες υπάρξεις, στα μικρότερα αδέλφια μας, με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη Γη.

Η επιλογή του καθενός μας μετράει για να γίνει η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μια μέρα πραγματικής προόδου στον τομέα της ηθικής απέναντι στα ζώα και του πολιτισμού.

H Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων
Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Zώων, Παρίσι 1978

'Αρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

'Αρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

'Αρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

'Αρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

'Αρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

'Αρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

'Αρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

'Αρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

'Αρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

'Αρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

'Αρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

'Αρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

'Αρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

'Αρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
www.ecogreens.gr και www. pet-city.gr
posted by srm1033 at 4:00 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home