Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Wednesday, October 04, 2006

Animal news

Θαλάσσιος λέων με καλλιτεχνική φλέβα


Με ένα πινέλο και μπογιές περνά την ώρα της η Μάγκι, ένας θαλάσσιος λέοντας, που φιλοξενείται στο Ζωολογικό Κήπο του Πίτσμπουργκ, στις ΗΠΑ. Κρατώντας το πινέλο με το στόμα της, η Μάγκι δημιουργεί δεκάδες πίνακες αφηρημένης ζωγραφικής συγκεντρώνοντας τα βλέμματα όλων των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου. Εμπνευστής της ιδέας η εκπαιδευτής της, Κέσα Φάρες, που, γνωρίζοντας ότι οι θαλάσσιοι λέοντες είναι εξαιρετικά έξυπνα ζώα, αποφάσισε να της μάθει ζωγραφική. Μετά από τρεις μόλις μήνες, η Μάγκι έμαθε πώς να κρατά το πινέλο και να το ακουμπά πάνω στον καμβά. Τότε, η Κέσα βούτηξε το πινέλο στην μπογιά και η Μάγκι ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Η αμοιβή της για κάθε επιτυχημένη πινελιά είναι ένα ψάρι, ενώ τα έργα της θα αρχίσουν να πωλούνται και τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλοζωικά σωματεία.
Οικογενειακός έλεγχος στα καγκουρό�



Σύντομα θα χορηγηθούν αντισυλληπτικά στα καγκουρό, εθνικό κεφάλαιο στην Αυστραλία, σε μια προσπάθεια των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό τους. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων στην Καμπέρα επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία υποστηρίζοντας ότι η χορήγηση των αντισυλληπτικών στα καγκουρό είναι καλύτερο από τη θανάτωση των ζώων. "Είναι απολύτως πολύ καλύτερο από το να θανατώνουν τα ζώα", είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Απελευθέρωση των Ζώων Σιμόν Γκρέι.
Η μόνη λογική λύση
Η Αυστραλία έχει περίπου 57 εκατομμύρια άγρια καγκουρό, πληθυσμός σχεδόν τριπλάσιος από εκείνο των κατοίκων της. Τα ζώα καταστρέφουν τις σοδειές, ενώ αναζητούν τροφή και νερό στα αγροκτήματα.

Παρότι αποτελούν σύμβολο της χώρας, η Αυστραλία θανατώνει εκατομμύρια καγκουρό κάθε χρόνο. Ωστόσο ο πληθυσμός των δυνατών μαρσιποφόρων συνεχίζει να αυξάνεται. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην Καμπέρα, όπου στα πέντε χρόνια ξηρασίας όλο και περισσότερα καγκουρό εμφανίστηκαν στα προάστια αναζητώντας τροφή και αποτελώντας κινδύνους στους δρόμους για τους πολίτες. Για τους μοτοσικλετιστές ο κίνδυνος αποδείχθηκε ακόμη μεγαλύτερος, καθώς το 2004 το 70% των τροχαίων που οφείλονταν στα ζώα, προκλήθηκαν από τα καγκουρό.

Χωράφια με χόρτα κα δασικές εκτάσεις στην Καμπέρα είναι πυκνοκατοικημένα πλέον, κυρίως από τα γκρίζα καγκουρό όπου υπολογίζονται 450 με 500 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Στην Καμπέρα, μια πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, τα καγκουρό ευθύνονταν για 600 τροχαία το 2004.
E-dating για ουραγκοτάγκους


Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη


Πηγή: BBC
Την ιδέα να "βγάλουν βόλτα" τους ουραγκοτάγκους, που φιλοξενούν στα διαδικτυακά μονοπάτια, είχαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου Apenheul στην Ολλανδία. Αποφάσισαν, λοιπόν, να βάλουν webcams στα κλουβιά τους, με τις οποίες θα τους δοθεί η δυνατότητα να γνωριστούν με άλλους εκπροσώπους του είδους τους, από την Ινδονησία. Εξάλλου, οι ουραγκοτάγκοι από τη συγκεκριμένη χώρα, έχουν ανάγκη �λίγη συντροφιά Τα κλουβιά στα οποία φιλοξενούνται προστατευόμενοι, στο Βόρνεο, είναι μικρά και τα ζώα κάθε άλλο παρά έχουν ευκαιρίες διασκέδασης! Με το e-dating, όμως θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν φιλίες και σχέσεις με άλλους ουραγκοτάγκους και να βγουν από τη μονοτονία.
Θετικά τα πρώτα μηνύματα
Ήδη, τα πρώτα μηνύματα, που έρχονται από το Βόρνεο είναι θετικά.
Οι πίθηκοι ανταποκρίθηκαν με επιτυχία, στην ιδέα, που είχε ένας φύλακας να τοποθετήσει στα κλουβιά καθρέπτες, οι οποίοι θα τους επέτρεπαν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Κάποιες μικρές χειρονομίες και εκφράσεις, ήταν η καλύτερη απόδειξη για τους επιστήμονες, ότι η ιδέα δούλεψε.

Έπειτα προσάρμοσαν καλάθια στα σχοινιά, που υπήρχαν στα κλουβιά, ώστε οι τραυματισμένοι πίθηκοι να μποούν να δίνουν ο ένας στον άλλο φαγητό.

Σύμφωνα με την Ανούκ Μπάλοτ, εκπρόσωπο του Apenheul, το επόμενο βήμα στο Βόρνεο θα είναι η αντικατάσταση των σχοινιών με φωτογραφίες και των καθρεπτών με οθόνες υπολογιστών.

Αν και μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, η ίδια επιμένει, ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες οι πίθηκοι του Apenheul και του Βόρνεο να αναπτύξουν σοβαρές διαδικτυακές σχέσεις.

"Αν συμπαθήσουν ο ένας τον άλλο, είμαι σίγουρη, ότι θα δείξουν αυτό τους το συναίσθημα και στους φύλακες , που τους προσέχουν", ανέφερε η ίδια..

Εξάλλου, όπως τόνισε η τοποθέτηση των webcams θα παρέχει χρήσιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά των ζώων, αξιοποιήσιμα στο μέλλον.
Ρότα θανάτου





Πηγή: ΝΕΤ
Κόκκινος συναγερμός σήμανε στις υπηρεσίες περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον εντοπισμό του πλοίου που σκόρπισε το θάνατο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Είναι το τάνκερ "Πρόμπο Κοάλα", που είχε αδειάσει πριν από ένα μήνα τοξικά απόβλητα ανοιχτά του Αμπιτζάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι και 70 χιλιάδες να υποστούν δηλητηρίαση.
Το πλοίο εντοπίστηκε στην Εσθονία και ακινητοποιήθηκε, ωστόσο, η διαχειρίστρια εταιρεία -που είναι ελληνική- το διαψεύδει υποστηρίζοντας ότι απλώς δόθηκαν εξηγήσεις για τη ρίψη των τοξικών στο Αμπιτζάν. Στην Εσθονία έσπευσε ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας για να βοηθήσει τη δικαστική έρευνα.

Το "Πρόμπο Κοάλα" σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ξεκίνησε από το Γιβραλτάρ αρχές Αυγούστου και στα τέλη του μήνα έφτασε στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Αφού άδειασε τα τοξικά απόβλητα απέπλευσε για την Εσθονία.

Στο λιμάνι Παλντίσκι οι ακτιβιστές της Γκρηνπις με το πλοίο της οργάνωσης Αρκτικ Σανραιζ απέτρεψαν την αναχώρηση του τάνκερ.

Το πλοίο με σημαία Παναμά ανήκει σε Νορβηγική εταιρεία, είχε ναυλωθεί από την Ολλανδική Τραφιγκούρα ωστόσο η διαχειρίστρια εταιρεία είναι η "PRIME MARINE MANAGEMENT" με έδρα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία διέψευσε πως το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί από τις αρχές της Εσθονίας ή κάποια άλλη αρχή.

Ωστόσο οι αναλύσεις των ουσιών που βρέθηκαν στις δεξαμενές του τάνκερ διαπιστώθηκε ότι έχουν ομοιότητα με αυτές που μόλυναν τη θαλάσσια περιοχή στην Ακτή Ελεφαντοστού.
posted by srm1033 at 1:30 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home