Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Thursday, October 05, 2006

Ιστορίες για αγρίους

Μέγα έλλειμμα στην αντιμετώπιση των ζώων

Της Λινας Γιανναρου www.kathimerini.gr

Ζώα με... κάρτα αλλαγής; Μόνο αυτό δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας (ακόμα). Οπως τονίζουν στην «Κ» κτηνίατροι και φιλοζωικές οργανώσεις με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο νόμος μπορεί να προβλέπει πρόστιμα, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα παιδείας γύρω από τη φροντίδα των κατοικιδίων. Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουν κάποια από τα τραγελαφικά περιστατικά που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

«Κάποιος μού έφερε στο ιατρείο το σκυλί του, λέγοντάς μου ότι είναι "απαράδεκτο" επειδή έχει... προγναθισμό», λέει ο κτηνίατρος και μέλος του Δ. Σ. του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κ. Λάμπρος Αντωνιάδης. «Ηταν ένα, μάλλον ακριβό, σκυλί ράτσας, το οποίο ο ιδιοκτήτης του το εγκατέλειψε. Τώρα κάνει τον φύλακα σε ένα βενζινάδικο. Και πόσα άλλα περιστατικά. Ενας ιδιοκτήτης έχει πάει στα δικαστήρια τον υπεύθυνο pet shop από όπου αγόρασε το σκυλί του με το αιτιολογικό ότι τον εξαπάτησαν, καθώς το ζώο έβγαλε διπλά δόντια».

Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μάλλον ανεύθυνα την απόκτηση ενός κατοικιδίου αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των αδεσπότων, που παρά την εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει τη σήμανση των κατοικιδίων με μικροτσίπ, παραμένει υψηλός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, ο αριθμός των αδεσπότων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής ανέρχεται περίπου στις 100.000, ενώ για το σύνολο της χώρας ο αριθμός ανεβαίνει στις 300.000. «Αυτό δείχνει ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων "που πια δεν μας κάνουν" κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί», σημειώνει η διευθύντρια της Εταιρείας κ. Λιάνα Αλεξανδρή.

Ως γνωστόν, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των κατοικιδίων στόχευε μεταξύ άλλων και στην αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών (με το μικροτσίπ μπορεί να εντοπιστεί ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης). Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο αριθμός των κατοικιδίων που έχουν σημανθεί δεν ξεπερνά τις 90.000, ελάχιστο δηλαδή ποσοστό του συνόλου (οι ιδιοκτήτες ζώων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2 εκατ.).

«Η κατάσταση με τα μικροτσίπ έχει σταθεροποιηθεί», εξηγεί ο κ. Αντωνιάδης. «Τους πρώτους μήνες αρκετοί προχώρησαν σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά τώρα οι μόνοι που έρχονται είναι οι νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών. Η μεγαλύτερη "πηγή" αδεσπότων στη χώρα μας είναι η απελευθέρωση των κουταβιών του ζώου μας, τα οποία δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν φτάνει μόνο το μικροτσίπ· υπευθυνότητα είναι και να στειρώνουμε το ζώο ή να φροντίζουμε να βρίσκουμε νέες οικογένειες για τα κουτάβια».

Ο κ. Αντωνιάδης θεωρεί ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί γενικά το ζωεμπόριο στην Ελλάδα». «Υπάρχει περίπτωση συνειδητός ιδιοκτήτης να αγοράσει ζώο το οποίο εκτίθεται στις βιτρίνες των καταστημάτων σαν ένα απλό προϊόν;» Και για τους δύο, πάντως, χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία.

H περισυλλογή και η στείρωση

Ο νόμος 3170/2003 για τα ζώα συντροφιάς υποχρέωνε, μεταξύ άλλων τους δήμους να εφαρμόσουν πρόγραμμα περισυλλογής, στείρωσης, σήμανσης και απελευθέρωσης των αδεσπότων που βρίσκονται στα όριά τους. Τρία χρόνια μετά, ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, ελάχιστοι είναι οι δήμοι που έχουν συμμορφωθεί.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί κατά κοινή ομολογία ο Δήμος Αθηναίων που εφαρμόζει το πρόγραμμα με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Οπως λέει στην «Κ» η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηνών κ. Τόνια Κανελλοπούλου, από την αρχή του προγράμματος έχουν στειρωθεί, εμβολιαστεί και καταγραφεί 1.567 αδέσποτοι σκύλοι, 1.122 ασθενείς σκύλοι βρήκαν φροντίδα, 1.061 αδέσποτοι σκύλοι σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, ενώ 265 αδέσποτα της πόλης βρήκαν σπίτι μέσα από το πρόγραμμα υιοθεσίας.

«Πολλοί θα ήθελαν μια λύση εδώ και τώρα με ευθανασία ή εγκλεισμό των ζώων σε κυνοκομεία», σημειώνει η κ. Κανελλοπούλου. «Επιλέξαμε συνειδητά να δώσουμε λύση, η οποία να μην αναφέρεται στο παρόν, αλλά στο μέλλον».

__._,_.___
posted by srm1033 at 5:15 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home