Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Saturday, December 02, 2006

Tο βρογχικό άσθμα της Γάτας

Tο βρογχικό άσθμα είναι μια αρκετά συχνή νόσος της γάτας που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βρόγχων και βρογχόσπασμο. Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι πλήρως διευκρινισμένη. Ενδέχεται να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως ο καπνός από το τσιγάρο ή το τζάκι, τα διάφορα spray (αντιπαρασιτικά, καθαριστικά σπιτιού, αποσμητικά), η σκόνη της άμμου υγιεινής, τα φτερά των πουλιών, τα αρώματα, η γύρη των φυτών και τα επιδερμικά κύτταρα του άνθρώπου. Είναι πιθανόν επίσης να σχετίζεται με τροφική αλλεργία, ιδιαίτερα στα ψάρια. Τέλος διάφοροι ιοί, βακτήρια και παράσιτα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το βρογχικά άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε γάτες οποιασδήποτε ηλικίας, φυλής ή φύλου, αλλά συχνότερα παρατηρείται σε θηλυκές γάτες ηλικίας 2-8 ετών των φυλών Siam και Himalaya. Η νόσος εμφανίζεται με τη μορφή της ασθματικής κρίσης και την κλασσική μορφή.

Η ασθματική κρίση παρατηρείται συχνότερα σε νεαρά ζώα, χαρακτηρίζεται από έντονη δύσπνοια που εμφανίζεται απότομα, απειλεί άμεσα τη ζωή της γάτας και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.

Η κλασσική μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από περιοδική εμφάνιση βήχα, ενώ στα μεταξύ των επεισοδίων διαστήματα η γάτα εμφανίζεται εντελώς φυσιολογική.

Για τη διάγνωση της νόσου απαιτούνται εξετάσεις αίματος, ούρου, κοπράνων, ακτινογραφίες θώρακα, αλλά πολλές φορές και πιο ειδικές εξετάσεις όπως βρογχοσκόπηση, τραχειοβρογχική έκπλυση και κυτταρολογική εξέταση και καλλιέργεια του εκπλύματος.

Η θεραπεία στην περίπτωση της ασθματικής κρίσης περιλαμβάνει τη χορήγηση οξυγόνου (σε κλωβό) και την ενδοφλέβια χορήγηση ταχείας δράσης γλυκορτικοειδών (κορτιζόνη) και βρογχοδιασταλτικών. Στην κλασσική μορφή της νόσου χορηγούνται γλυκοκορτικοειδή (από το στόμα ή ενδομυϊκά) καθώς και βρογχοδιασταλτικά (από το στόμα). Όταν συνυπάρχει βακτηριακή λοίμωξη χορηγούνται και αντιβιοτικά. Η θεραπευτική αγωγή είναι πολύ αποτελεσματικότερη αν συνδυάζεται με απομάκρυνση από το περιβάλλον των ζώων των υπεύθυνων αλλεργιογόνων (στις λίγες δυστυχώς περιπτώσεις που αυτά μπορούν να εντοπιστούν).

Το βρογχικό άσθμα της γάτας είναι ανίατη νόσος αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχει καλή πρόγνωση, επειδή τα περισσότερα ζώα ανταποκρίνονται καλά στη διαλείπουσα θεραπευτική αγωγή.

mel
Δρ Παθολογίας Ζώων Συντροφιάς

Περιοχή: Θεσσαλονίκη




Απο www.mycat.gr.... Το απόλυτο site για τις γάτες!!!!!!
posted by srm1033 at 3:07 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home