Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Friday, October 27, 2006

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ φιλόζωων με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά σε pet-shop

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ φιλόζωων με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά σε pet-shop

«Κάρβουνο» 1.500 ζώα

Την έντονη αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 5.30 τα ξημερώματα, σε pet-shop, στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά περισσότερα από 1.500 ζώα.

Οι φιλόζωοι, που ζητούν να απαγορευτεί με νόμο η πώληση ζώων από καταστήματα, δεδομένου ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα για να τοποθετούνται σε μικρά κλουβιά στις βιτρίνες σαν ρούχα, στέλνουν μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάξει τον νόμο, ώστε να πάψουν να θεωρούνται βάσει αυτού «πράγματα».

Μάλιστα, ζητούν να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες pet-shops που πωλούν ζώα -γιατί υπάρχουν και εκείνα που δεν πωλούν- να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα αντιπυρικής ασφάλειας και όχι το ελάχιστο (δύο πυροσβεστήρες και ένα λάστιχο στη βρύση), όπως συμβαίνει τώρα, διότι -όπως τονίζουν- «έχουμε να κάνουμε με έμβια όντα και όχι με άψυχα αντικείμενα».

Τα ουρλιαχτά των ζώων, που περίμεναν πίσω από τα σίδερα να «υιοθετηθούν», έπαψαν όταν απανθρακώθηκαν. Ανήμπορα να αντιδράσουν, να ανοίξουν τα κελιά της... φυλακής τους και να φύγουν, κάηκαν ζωντανά. «Κουτάβια, πτηνά, χάμστερ και μαϊμουδάκια ήταν πίσω από τα μαυρισμένα κάγκελα. Η πυρκαγιά ρούφηξε κάθε ίχνος ζωής στο κατάστημα. Είδαμε εικόνες φρίκης που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε», κατήγγειλε στην «Ε» μέλος της ομάδας του stray.gr που πήγε στο pet-shop.

Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, που είχε τυλίξει το κατάστημα 70 τ.μ., δεν κατάφεραν όμως να σώσουν αυτές τις ψυχές. «Προκαλεί εντύπωση πως σε τόσο μικρό χώρο υπήρχαν τόσα πολλά ζώα και μάλιστα διαφορετικών ειδών. Είναι σαφές πως δεν τηρήθηκε καν ο νόμος που θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις διαστάσεις των χώρων διαμονής των ζώων», τονίζουν.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος κ. Βαρδάκη, τη φωτιά την έβαλαν διαρρήκτες. Το κατάστημά του, όπως είπε, είχε ξαναγίνει στόχος κλοπής άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν.

«Υπάρχει το ανεξέλεγκτο της λειτουργίας των διάφορων pet-shops τα οποία εκμεταλλεύονται ένα κλίμα δήθεν ζωοφιλίας που υπάρχει, διότι όποιος πραγματικά είναι φιλόζωος σίγουρα θα υιοθετήσει ένα ζώο από τα χιλιάδες αδέσποτα και δεν θα επεδίωκε να αγοράσει ούτε ράτσας ούτε εξωτικά πουλιά, το εμπόριο των οποίων έχει οδηγήσει ήδη σε ανυπολόγιστη διατάραξη των οικοσυστημάτων», δήλωσε στην «Ε» ο γνωστός για τη φιλοζωική δράση του, δικηγόρος, Αγγελος Αγγελέτος.

«Η εικόνα των περισσότερων pet-shops καθόσον αφορά σε κατοικίδια και άλλα είδη της μόδας, όπως π.χ. ιγκουάνα, είναι πραγματικά τραγική και μόνο ζωοφιλία δεν αποδεικνύει. Χώροι μικροί, κλουβιά και γυάλες φυλακές και από την άλλη μεριά ένα εμπόριο κυρίως από μεγάλα pet-shops ζώων ασθενών, που μετά λίγες μέρες από την αγορά τους πεθαίνουν. Το ένοχο πάντα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί σιωπά; Και οι κατά τόπους νομαρχιακές υπηρεσίες ποιους ανέχονται ή μάλλον καλύπτουν;», αναρωτιέται και τονίζει πως «pet-shop στο οποίο είχαν καεί εκατοντάδες πουλιά απειλούμενα και προστατευόμενα στο παρελθόν, επαναλειτουργεί»!

Α.Κ.ΜΩΡΟΥ




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2006

posted by srm1033 at 5:33 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home