Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Monday, November 06, 2006

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

Για την υγεία του δέρματος και του τριχώματος, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε το σκύλο σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το βούρτσισμα αναζωογονεί το δέρμα, κατανέμει τα φυσικά έλαια και αφαιρεί τις χαλαρές και νεκρές τρίχες. Το τρίχωμα του κουταβιού είναι κοντύτερο και άρα πιο εύκολο στο βούρτσισμα απ’ ότι αυτό ενός μεγάλου σκύλου. Γι αυτό, αρχίστε να το βουρτσίζετε από μικρή ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο θα συνηθίσει και θα συμπεριφέρεται πιο άνετα στο καθάρισμα όταν μεγαλώσει (και παραξενέψει) και το τρίχωμα του μακρύνει και αρχίσει να μπερδεύεται.

• Σε πολλά κουτάβια, αρχικά, δεν αρέσει το βούρτσισμα. Πηδούν και στριφογυρίζουν και δαγκώνουν τη βούρτσα και τα χέρια σας, καθιστώντας έτσι δύσκολη την περιποίηση. Το βούρτσισμα είναι μια πρωτόγνωρη αίσθηση και μπορεί μερικές φορές να τα κάνει να νιώθουν λίγο άβολα, οπότε αρχίστε με μικρής διάρκειας βουρτσίσματα και κάντε τη διαδικασία απολαυστική με τη χορήγηση λιχουδιών.

• Διαλέξτε μια βούρτσα που δε θα ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα του κουταβιού. Για κουτάβια με κοντό τρίχωμα, δοκιμάστε μια μαλακή βούρτσα με νάιλον τρίχες για μωρά. Για τα κουτάβια με μακρύτερο τρίχωμα, δοκιμάστε μια κανονική βούρτσα με πλαστικές ή μεταλλικές τρίχες και ελαστική βάση. Πάρτε αυτήν που έχει μικρές στρογγυλές άκρες σε κάθε τρίχα, έτσι ώστε να μη γρατσουνά και να μη γδέρνει το ευαίσθητο τρίχωμα του κουταβιού.

• Αρχικά αποσπάστε την προσοχή του με κάποιο μεζέ και χαϊδέψτε το μαλακά μια φορά στα πλάγια – όχι στη ραχοκοκαλιά – με το πίσω μέρος της βούρτσας. Σταματήστε και δώστε του τη λιχουδιά. Κάντε το πολλές φορές και μετά αυξήστε σε δύο χαϊδέματα με το πίσω μέρος της βούρτσας. Αυξομειώστε τυχαία τον αριθμό των χαϊδεμάτων πριν σταματήσετε για να του δώσετε ένα κέρασμα.

• Όταν αρχίσει να συνηθίζει, χαϊδέψτε το μερικές φορές με το πίσω μέρος της βούρτσας και μετά γυρίστε την ανάποδα και χαϊδέψτε το ελαφρά μια φορά με την κανονική πλευρά. Ανταμείψτε το σταματώντας και δίνοντάς του ένα μεζέ. Καθώς μαθαίνει να ανέχεται την αίσθηση της βούρτσας μπορείτε να το βουρτσίσετε λιγάκι πιο σκληρά, χωρίς να ερεθίζετε το ευαίσθητο δέρμα του.

• Επαναλάβετε τη διαδικασία για τρία με πέντε λεπτά, δυο φορές την ημέρα και σε περίπου μια βδομάδα το κουτάβι σας θα ανέχεται περισσότερες βουρτσιές και τελικά θα σας επιτρέπει να το βουρτσίζετε παντού. Συνεχίστε να το παρουσιάζετε σαν μια ευχάριστη εμπειρία δελεάζοντάς το, κατά διαστήματα, με λιχουδιές.
Πηγή :www.interpet .gr
posted by srm1033 at 1:19 PM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home