Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Sunday, October 15, 2006

Η γραφειοκρατία βλάπτει σοβαρά και τα αδέσποτα

απο Καθημερινή

Λινα Γιανναρου

Ιστορίες γραφειοκρατίας ή πώς η επιθυμία μιας γυναίκας να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική της καταστροφή. Είναι ορισμένοι τίτλοι για την απίστευτη περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη μια φιλόζωη, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τα ζώα που περιέθαλπε.

Η έκταση των 16 στρεμμάτων στην Οινόη στους πρόποδες του Κιθαιρώνα ήταν ό,τι έπρεπε για το σκοπό που τη χρειαζόταν η 54χρονη Φάνη Κυζούλη -τη δημιουργία ενδιαιτήματος σκύλων- και μάλιστα σε προσιτή τιμή. Στις αρχές του 2006, λοιπόν την αγόρασε και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αδειοδότηση της δραστηριότητας. Σε αυτό το σημείο, παρουσιάστηκε το πρώτο κώλυμα.

«Συνειδητοποίησα ότι αντί ο νόμος να ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό, την παρεμποδίζει», εξηγεί η ίδια στην «Κ». «Δεν επιτρέπει σε ζωόφιλο ιδιοκτήτη αγροτικής γης να διατηρεί εκεί πάνω από δύο σκύλους». Πράγματι, για τη νομιμοποίηση της ανιδιοτελούς (και μη χρηματοδοτούμενης) δραστηριότητας απαιτείται η κατασκευή συγκροτήματος, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει από αίθουσα διοικητικού προσωπικού και διπλά λουτρά, μέχρι ιατρείο, κατοικία φύλακα, αίθουσα μαγειρείου και υπαίθριο στεγασμένο χώρο αναμονής! Παρ’ όλα αυτά, η κ. Κυζούλη ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει. Λαμβάνοντας ενυπόθηκο δάνειο ύψους 70.000 ευρώ ξεκίνησε τη διαμόρφωση του χώρου. Εν τω μεταξύ, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής τής χορήγησε άδεια ίδρυσης και εγκατάστασης ενδιαιτήματος σκύλων. Τα 36 σκυλιά μετεγκαταστάθηκαν σε προσωρινές εγκαταστάσεις. Κάπου εδώ, άρχισαν να εμφανίζονται μια σειρά από άλλου είδους προβλήματα - αυτή τη φορά από την Κοινότητα Οινόης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοντινότερο σπίτι βρίσκεται σε απόσταση 600 μέτρων από το αγρόκτημα της κ. Κυζούλη, το οποίο απέχει 3 χλμ. από το κέντρο της Οινόης. Με απόφασή του, ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο, το Κοινοτικό Συμβούλιο ζήτησε την ανάκληση της άδειας για εγκατάσταση κυνοτροφείου με το αιτιολογικό ότι «έρχεται σε αντίθεση με τη χρήση και την ανάπτυξη της περιοχής». Η εισήγηση έγινε δεκτή από τον νομάρχη, ο οποίος πράγματι ανακάλεσε την άδεια. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Οινόης, κ. Κωνσταντίνος Πέππας, η τοπική κοινωνία δεν ενέκρινε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

«Εχω όλα τα χαρτιά, από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι απόφαση του Οργανισμού Αθήνας, ότι η αναφερόμενη δραστηριότητα είναι συμβατή με τις χρήσεις γης», λέει η κ. Κυζούλη. «Υπάρχει επίσης γνωμοδότηση του υπουργείου Γεωργίας που ορίζει ότι δεν είναι σύννομο να απαιτείται ως προϋπόθεση για αδειοδότηση μιας δραστηριότητας η έγκριση της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και έχω προβεί σε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του νομάρχη. Αυτή τη στιγμή, όμως, βρίσκομαι κι εγώ και τα ζώα σε κατάσταση ομηρίας».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι απόφαση εξωραϊστικού συλλόγου τής Οινόης, σύμφωνα με την οποία δεν είναι αποδεκτή η δραστηριότητα και την οποία προσκόμισε ο κ. Πέππας στην κ. Κυζούλη, προκειμένου να δικαιολογήσει τα περί «μη σύμφωνης γνώμης της κοινωνίας», έχει μεταγενέστερη ημερομηνία αυτής της απόφασης του κοινοτικού συμβουλίου.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή το καταφύγιο σκύλων έχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης - χρειάζεται γεννήτρια, μονωμένα κοντέινερ, κονσέρβες, φάρμακα, κουβέρτες, αλλά και εθελοντική εργασία, νομική κάλυψη, οικονομική στήριξη. (Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα: 6972011146, 6948688851.)

http://news. kathimerini. gr/4dcgi/ _w_articles_ ell_1257_ 13/10/2006_ 201339
posted by srm1033 at 2:15 PM

2 Comments:

Το να γαυγίζουν σαν αδέσποτα στους δρόμους τους και ανάμεσα στα σπίτια τους δεν τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί μήπως και τυχόν γαυγίσουν 600 μέτρα μακριά τους.
Οχι, δεν ειναι η ενόχληση από τα γαυγίσματα, ούτε η νόμιμη "χρήση γης". Τα 4/5 της Ελλάδας είναι χτισμένα παράνομα και αυθαίρετα, για το άσυλο των σκύλων χρειάζονται όμως 456 νόμιμες άδειες.
Ενα άσυλο κοντά τους είναι η διαρκής υπενθύμιση, ότι υπάρχουν και ευαίσθητοι άνθρωποι σ' αυτόν τον κόσμο, σαν την κα. Κυζούλη. Ξεμπροστιάζεται η δική τους αδιαφορία και αναισθησία. Γι' αυτό αντιδρούν.
Εύχομαι καλή τύχη. Στην διάθεση σας, αν μπορώ να κάνω τίποτα.

16/10/06  

Εχεις απόλυτο δίκιο για όλα όσα αναφέρεις. Δυστυχώς όμως ζούμε στην Ελλάδα καιείναιδύσκολο να το βρείς. Αν θέλεις να βοηθήσεις την κυρία Κυζούλη μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα τηλέφωνα της και να προσφέρεις ότι μπορείς. Ακόμα και αν δεν μπορείς να προσφέρεις τίποτα , πιστεύω και μια καλή κουβέντα για συμπαράσταση θα είναι μεγάλη βοήθεια.

16/10/06  

Post a Comment

<< Home