Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα
Thursday, August 31, 2006
Είσαστε έτοιμοι για ένα κουτάβι ή σκύλο?
Σας πέρασε η σκέψη πως θέλετε να πάρετε ένα ζωάκι. Πριν όμως τρέξετε έξω και πάρετε το πρώτο που βρείτε μπροστά σας, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε και να σκεφτείτε τα παρακάτω, ανακαλύπτοντας έτσι αν το σκυλάκι που θα υιοθετήσετε ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.
Το να πάρετε ένα ζώο και να το αφήσετε στην πίσω αυλή του σπιτιού κλεισμένο, είναι μία προβληματική σχέση, γιατί το σκυλί δεν θα είναι κοινωνικό και δεν θα ασχολείστε καθόλου, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζετε το χαρακτήρα του. Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά και κάνουν τα πάντα για την οικογένειά τους, γιαυτό αν δεν μπορείτε να αφοσιώσετε ώρες για να μεγαλώσετε το μωρό, ώρες για την εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση και αφοσίωση για τα επόμενα 10-15 χρόνια, τότε μην πάρετε σκύλο.
Ανθρώπινα θέματα: Πιθανές αλλεργίες ή κάποια ιατρική κατάσταση στην οικογένεια, θα μπορούσε να σας εμποδίσει από το να κρατήσετε το ζώο, με αποτέλεσμα να το αφήσετε στο δρόμο. Καμία ράτσα δεν είναι υποαλλεργική και γιαυτό άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους, μπορεί να μην μπορούν να ανεχτούν κάποιο ζώο. Καλό θα ήταν να συζητήσετε με την οικογένειά σας πριν πάρετε το ζώο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.
Κόστος: Έχετε την δυνατότητα να φροντίσετε ένα σκύλο? Υιοθετώντας ένα κουτάβι ή ενήλικο σκύλο δεν έχετε κάποιο μεγάλο κόστος. Μην νομίζετε όμως πως μερικά αποφάγια του αρκούν για να ζήσει. Σίγουρα θα χρειαστείτε βιταμίνες, τροφή ποιότητας, αντικείμενα διάφορα, αξεσουάρ, σπιτάκι, μαθήματα συμπεριφοράς (δικής σας αλλά και του ζώου), ιατρικά φάρμακα, ιατρική περίθαλψη, ιατρικά τεστ, κολλάρα και παιχνίδια. Μάλλον τελικά ο σκύλος είναι φθηνότερος από τα αντικείμενα που χρειάζεται.
Σπίτωμα: Μπορείτε να "σπιτώσετε" σωστά το σκύλο? Το να είναι δεμένος και ξεχασμένος στην πίσω αυλή με ένα μπωλ γεμάτο νερό και φαγητό δεν είναι σωστή αντιμετώπιση. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και θέλουν να είναι μέλη της οικογένειας. Αν δεν μπορείτε να δεχτείτε το σκύλο σαν μέλος της οικογένειας, να τον κρατάτε μέσα στο σπίτι κάποιες ώρες και να του δίνετε τη δυνατότητα να ασκείται πολλές φορές την εβδομάδα, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να χρειαστεί να είναι δεμένος κάποιες ώρες, αν όμως τις υπόλοιπες ώρες είναι μαζί με την οικογένειά του και δέχεται τις φροντίδες της, τότε το σκυλί είναι ευτυχισμένο. Είναι όμως σκληρό για ένα σκύλο να είναι έξω από το σπίτι (ή στο μπαλκόνι) όλες τις ώρες.
Τρόπος ζωής: Ποιος είναι ο τρόπος ζωής σας? Είσαστε μία οικογένεια που ασχολείται με δραστηριότητες και εξορμήσεις στη φύση ή κάμπινγκ? Είσαστε πιο σπιτόγατοι? Κάποιες ράτσες χρειάζονται πολλή άσκηση καθημερινά, άσκηση για την φυσική κατάσταση αλλά και για ακόνισμα του μυαλού. Μισή ώρα περπάτημα μπορεί να είναι υπεραρκετή για μία ράτσα, ενώ για άλλη μπορεί να ισοδυναμεί με καθόλου περπάτημα. Εξερευνήστε τις ράτσες πριν αποφασίσετε τι θέλετε να πάρετε και ψάξτε σε διαφορετικά σημεία για να σιγουρευτείτε. Μην ακούτε τις γνώμες "ειδικών" που επειδή έχουν λυκόσκυλο, λάσση ή τον Ρέξ, θέλουν να σας ωθήσουν να πάρετε το ίδιο. Διαβάστε βιβλία, ψάξτε στο Internet.
Περιποίηση: Τι γίνεται σχετικά με την περιποίηση του ζώου? Όλα τα σκυλιά χρειάζονται περιποίηση, ακόμα και αυτά που έχουν κοντό τρίχωμα. Μερικές φυλές μπορεί να χρειάζονται επαγγελματική φροντίδα. Άλλες φυλές μπορεί να αρκούνται σε μερικά λεπτά βουρτσίσματος, μία φορά την εβδομάδα, και λίγη προσοχή στα αυτιά, τα δόντια και τα νύχια. Όλα τα σκυλιά χάνουν το τρίχωμά τους κάποιες περιοδους, όπως χάνουμε και εμείς τα μαλλιά μας. Μερικές φυλές όμως, χάνουν λιγότερο τρίχωμα από άλλες, γιαυτό αν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τρίχες και δεν μπορείτε να ανεχτείτε τις τούφες στην περίπτωση που δεν βουρτσίζετε τακτικά το σκυλί, τότε ξανασκεφτείτε το.
Χρησιμότητα: Για ποιο λόγο θέλετε ένα σκύλο? Για συντροφιά? Για άσκηση? Για προστασία? Ξαναψάξτε και διευκρινείστε μέσα σας τους λόγους που θέλετε ένα ζωάκι. Τα σκυλιά δεν είναι χνουδωτές μπάλες όσο είναι μωρά και όταν μεγαλώσουν γίνονται προβλήματα. Τα σκυλιά είναι οι φίλοι μας, αυτοί οι φίλοι που δεν θα μας εγκαταλείψουν ποτέ και πάντα θα μας αγαπούν, γιαυτό και περιμένουν αθώα από εμάς την ίδια συμπεριφορά.
Εμπειρία: Είσαστε έμπειρος ιδιοκτήτης σκύλου ή είναι το πρώτο σας ζώο? Μήπως απλά είδατε ένα σκυλί στην τηλεόραση ή σε κάποια ταινία, ταυτιστήκατε με τον ρόλο και τώρα θέλετε και εσείς ένα? Αν είναι έτσι τότε αυτή η "αγάπη" δεν θα κρατήσει για πολύ. Γιατί αν ταυτιστείτε με το ρόλο ενός δολοφόνου και το βαρεθείτε θα το σκοτώσετε? Σκεφτείτε ξανά, θέλετε το ζωάκι πραγματικά ή μπορεί και να το βαρεθείτε όταν σας λερώσει το χαλί? Όταν ανεβαίνει στο κρεββάτι και πατάει στον καναπέ?
Σύνδεσμος: Τι θα γίνει αν παντρευτείτε? Θα παρατήσετε το σκύλο για χάρη της καλής ή του καλού σας? Θα πετάξετε στο δρόμο τον αγαπημένο σας φίλο για χάρη της πεθεράς σας? Ή θα παλέψετε να τον κρατήσετε δίπλα σας ότι και να αλλάξει στην ζωή σας? Πολλά σκυλιά πετιούνται στο δρόμο επειδή η πεθερά δεν τα ήθελε ή επειδή ένα μωρό γεννήθηκε. Ξεχωρείστε μέσα σας τα συναισθήματά σας. Ίσως και αυτό να είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του άρθρου.
Ηλικία: Τι γίνεται όταν το σκυλί μεγαλώσει? Όταν το σκυλί θα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και αγάπη? Θα διαπιστώσετε τότε πως δεν σας είναι πλέον χρήσιμο και θα το παρατήσετε? Μπορείτε να αντέξετε τις αυξημένες ανάγκες του ηλικιωμένου ζώου? Το σκυλί θα περάσει την ζωή του, προσπαθώντας να ευχαριστήσει την οικογένειά του, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να το αγκαλιάσουμε τα δύσκολα χρόνια.
Τα σκεφτήκατε όλα, ξεκαθαρίσατε τα συναισθήματά σας και αποφασίσατε να υιοθετήσετε τελικά ένα σκυλάκι.
Τώρα τι πρέπει να κάνετε? Παρακάτω διαβάστε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στην υιοθεσία.
Ηλικία: Τα κουτάβια δεν πρέπει να είναι μικρότερα των 8 εβδομάδων. Αυτό βέβαια, αν αγοράσετε το σκυλί σας από εκτροφέα, γιατί στην περίπτωση που το βρήκατε στο δρόμο δεν έχετε σίγουρα αυτή την επιλογή. Αν όμως γνωρίζετε κάποια σκυλίτσα που έχει γεννήσει και θέλετε να πάρετε ένα μωράκι της, μην το πάρετε νωρίτερα, όσο περιμένετε, προετοιμάστε το σπίτι και το χώρο για να το υποδεχτείτε. Μέχρι να ετοιμαστείτε εσείς, το μωρό σας θα χρειαστεί αυτές τις μερικές εβδομάδες για να ανοίξουν τα ματάκια του, τα αυτάκια του και να ζήσει τις μέρες που χρειάζεται με την μαμά του.
Στην περίπτωση που επισκεφθείτε ένα άσυλο, θα δείτε κυρίως ενήλικα ζώα. Παρατηρείστε ένα ενήλικο ζώο. Μην νομίζετε πως επειδή ένα ζώο είναι ενήλικο ή σχετικά μεγάλο κουτάβι, δεν μπορεί να εκπαιδευτεί. Οι ενήλικες σκύλοι έχουν μεγαλύτερη προσοχή και έλεγχο από ένα κουτάβι. Όσο πιο μικρό είναι το ζώο, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείτε και προσοχή έτσι ώστε να το εκπαιδεύσετε σωστά. Το ιδανικό πάντως είναι ένα κουτάβι να μην υιοθετείται πριν κλείσει τις 8 εβδομάδες. Αν κάποιος θελήσει να σας πιέσει για το αντίθετο, μην το δεχτείτε.
Κατάσταση: Το σκυλί που θα επιλέξετε, θα πρέπει να μην έχει σημάδια στο τρίχωμα ή στο περπάτημα, να είναι ζωηρό, με ζωντανά μάτια και υγρή μύτη. Προσέξτε να είναι καθαρό και το τρίχωμά του να γυαλίζει. Ακόμα και στην περίπτωση που είναι βρώμικο, προσέξτε να μην είναι το τρίχωμά του θαμπό αλλά να γυαλίζει. Αυτά όταν επισκεφθείτε εκτροφέα. Όταν όμως επισκεφθείτε κάποιο άσυλο, επιλέξτε το μωρό εκείνο που πιστεύετε πως μπορείτε να περάσετε μαζί του το υπόλοιπο της ζωής του, χωρίς να το απογοητεύσετε και ξαναβρεθεί στο δρόμο.
Συμπεριφορά: Μην ακούσετε σχόλια ανθρώπων που λένε πως "αυτό το σκυλί είναι καλό για όλους" ή αυτή η ράτσα είναι η καλύτερη, πιο έξυπνη κλπ. Αυτά απέχουν από την πραγματικότητα, γιατί κάθε ζώο είναι διαφορετικό και απλά πρέπει να ερευνήσουμε τις δυνατότητές μας, για να είναι αυτό αλλά και εμείς ευτυχισμένοι από αυτή τη σχέση.
Μέσα από όλες αυτές τις σκέψεις, προσπαθώ να σας βοηθήσω να χρησιμοποιήσετε την καρδιά αλλά και την λογική σας, έτσι ώστε να αγαπήσετε το ζωάκι σας όσο περισσότερο μπορείτε, προσφέροντάς του αυτά που κανείς άλλος δεν μπορεί και δημιουργώντας έτσι μία σχέση ζωής ανάμεσά σας.
Wednesday, August 30, 2006
Καλως ήρθατε στον κόσμο των ζώων
Η ζωοφιλία στην Ελλάδα θέλω να πιστεύω οτι τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει κάποια πρόοδο εντούτοις παραμένουμε τουλάχιστον 10 χρονια πίσω απο τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Η εμπειρία μου ως φιλόζωη μου έχει δείξει πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα πρώτα για τα ζώα και δεύτερον για εμάς αν ακολουθήσουμε κάποια στανταρισμένα πράγματα, αν δείξουμε καλή πίστη και αν σκεφτούμε πως αυτα τα πλάσματα μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας -να μην πω να δώσουν νόημα στην ζωή μας και θεωρηθώ υπερβολική-.
Ιστοσελίδες που αφορούν στην Ζωοφιλία υπάρχουν πολλές ,άνθρωποι ειδικοί και καταρτησμένοι υπάρχουν αρκετοί. Εδώ απλά θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος ιδιοκτήτης ζώου και δεν έχει το χρόνο ή την διάθεση να ψάχνει αυθαίρετα στο διαδύκτιο για να βρεί τις απαντήσεις