Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Saturday, April 12, 2008

Η έκθεση με τον σκύλο που λιμοκτονεί, αναφέρθηκε ως απάτη


Η ιστορία που θέλει έναν σκύλο να πεθαίνει από την πείνα, σαν μέρος μιας έκθεσης, φαίνεται, σύμφωνα με νέες πηγές ότι ψευδώς αναφέρθηκε στην εφημερίδα "The Nation" της Κόστα Ρίκα. Αναφέρθηκα στην τρομερή αυτή ιστορία, την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω της παγκόσμιας κατακραυγής της έκθεσης και της αναφερόμενης πρόσκλησης επανάληψής της και αλλού.
Τώρα όμως προέκυψε, ότι η πρόθεση του καλλιτέχνη Guillermo Habacuc Bargas, ήταν να δείξει το πώς ένας σκύλος που πεθαίνει της πείνας, γίνεται το κέντρο της προσοχής σε μία έκθεση μιας γκαλερί, εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει όταν βρίσκεται στον δρόμο.
Αυτό το εγχείρημα, είχε σκοπό να εκθέσει τους ανθρώπους γι' αυτό που πραγματικά είναι: «υποκριτικά πρόβατα». Ο ίδιος τόνισε, ότι προκειμένου η δουλειά του να έχει αξία, τόσο εκείνος, όσο και η γκαλερί, έπρεπε να δώσουν την εντύπωση ότι ο σκύλος πέθαινε πραγματικά της πείνας.
Η Χουανίτα Μπερμούντεζ (Juanita Bermudez), διευθύντρια της γκαλερί Codex, δήλωσε ότι δεν θα επέτρεπε την κακομεταχείριση του σκύλου, ότι το ζώο έτρωγε και έπινε κανονικά και ότι στο τέλος της έκθεσης, το άφησαν πάλι ελεύθερο στους δρόμους, απ' όπου και το είχαν πάρει. «Πρόκειται για εννοιολογική τέχνη και για ένα έργο που αφήνει ένα κοινωνικό μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά.
Η επίδειξη αυτή, προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μέσω ίντερνετ μία αίτηση, προκειμένου να προλάβουν να πεθάνει κι άλλο σκυλί από την πείνα, σε ενδεχόμενη επανάληψη της έκθεσης.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καλλιτέχνης δέχτηκε ακόμα και απειλές κατά της ζωής του και κρίνοντας από τον ακραίο θυμό που προκάλεσε αυτή η ιστορία, κάτι τέτοιο δεν θα με εξέπληττε.
Το περίεργο είναι το πώς αντιδράτε εσείς, τώρα που γνωρίζετε ότι όλο αυτό ήταν μια απάτη.
Υποψιάζομαι, ότι, σαν κι εμένα, θα εξακολουθείτε να νιώθετε οργή, θα το θεωρείτε κατά πάσα πιθανότητα όλο αυτό αρρωστημένο και ότι η πρώτη σας αντίδραση ήταν πλήρως δικαιολογημένη.
Αν και δεν συμφωνώ με αυτές τις σοκαριστικές μεθόδους, ωστόσο, θαυμάζω την ικανότητα του Guillermo Habacuc Bargas να προκαλέσει τέτοια αντίδραση και υπό αυτήν την έννοια, δεν πέτυχε αυτό που εξ αρχής ήθελε να κάνει;
Τώρα, αν αυτό μπορεί να αποκαλεστεί τέχνη, εννοιολογική ή μη, είναι ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο.

Πηγές: http://groups.google.com/group/pets_gr

(http://studioa-blog.blogspot.com/2008/04/guillermo-vargas.html)

posted by srm1033 at 12:09 AM

3 Comments:

Λυπάμαι πολύ για το σκυλάκι σου Ρούλα...ειλικρινά λυπάμαι. Ελπίζω να το χαρείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
Κάποια στιγμή θα μου συμβεί και μένα και τρέμω μόνο στην ιδέα.
Το μόνο που με παρηγορεί είναι πως όση αγάπη έχει παρει το κορίτσι μας από μας, ελάχιστά σκυλάκια στον κόσμο την έχουν νιώσει.
Είναι ευτυχισμένο.
Όπως και το δικό σου.
Καλά κουράγια ρε παιδιά...

21/4/08  

Πολυδιάστατη ιστορία. Από την αρχή ήμουν σίγουρος πως επρόκειτο για κάποιου είδους απάτη. Αλλά μοπύ κάνει εντ΄'υπωση που 1.0000000 λάνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν για μια πατάτα, ενώ κανείς δεν αντιδρά που άπειρα σκυλιά εγκαταλείπονται στο δρόμο και πεθάινουν κυριολεκτικά της πείνας, για να μη μιλήσουμε για τα απιδιά των χαρτομάντηλων, κλπ, κλπ...

Καλό Πάσχα εύχομαι
Σ;0)

22/4/08  

Να είστε καλά και οι δύο.Πατς το κοριτσάκι μου έχει αντιδράσει άψογα στην χημειοθεραπεία και είναι μιαχαρά.Το ίδιοκαι εμείς. Καλό Πάσχα να έχεις,
Γάτε: αν θες πίστεψε το δεν άντεξα να το δω αυτο το μειλ και ούτε να υπογράψω. Μόνο στην σκέψει έγινα κουρέλι. Καλή Ανάσταση και σε εσένα:)

23/4/08  

Post a Comment

<< Home