Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Thursday, April 10, 2008

Σκυλιά και Πρησμένοι Αδένες-Λέμφωμα



Ήταν πολύ καλό για να είναι –όχι αληθινό- αλλά ανώδυνο.
Όπως περιγράφω σε προηγούμενο ποστ , ένα υπέροχο σκυλί η Ήρα μας υιοθέτησε εντελώς ξαφνικά. Την λατρέψαμε και εμείς γιατί πραγματικά το αξίζει και έγινε ισότιμο μέλος της οικογένειας μας. Πάνω στα χάδια και στις αγκαλιές διαπιστώσαμε πως έχει πρησμένους τους λεμφαδένες του λαιμού. Την πήγαμε σε ένα κτηνίατρο της περιοχής ο οποίος με την ψηλάφηση που της έκανε ,διέγνωσε πως το σκυλί απλά πέρασε κάποια ίωση. (Μας είπε επίσης πως είναι πρησμένοι και οι λεμφαδένες στα πόδια). Χορήγησε αντιβίωση και κορτιζόνη για μια περίπου εβδομάδα και φύγαμε ευχαριστημένοι και ήσυχοι πως ίωση είναι θα περάσει. Πράγματι, μετά από μια δυο ημέρες οι λεμφαδένες άρχισαν να ξε-πρήζονται και η διάθεση της να ανεβαίνει. Μόλις όμως σταματήσαμε την κορτιζόνη, ξανά οι λεμφαδένες τούμπανο.

Το ίδιο λάθος δυο φορές δεν ξαναγίνεται και έτσι τηλεφώνησα κατευθείαν στον μοναδικό κτηνίατρο που εμπιστεύομαι απόλυτα και μου έχει αποδείξει πως λατρεύει τα ζώα. Λέγεται Δημήτρης Φερλέμης και βρίσκεται στο Μοσχάτο, δηλ 100 χλμ μακριά περίπου από το σπίτι μου. Μόλις του είπαμε τα συμπτώματα ζήτησε να την δει αμέσως. Και την πήγαμε…αμέσως.

Εξέταση αίματος : Γενικά καλή , λίγο ανεβασμένα τα λευκά.

Εξέταση για Καλαζαάρ: Αρνητική( εκεί χάρηκα το ζώων, που να ήξερα την συνέχεια)

Ο γιατρός προβληματισμένος. Θα πάρουμε δείγμα για βιοψία μας ανακοινώνει. Η Ήρα Θεά, υπέμενε αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Εγώ άρχισα να πανικοβάλλομαι και ο άντρας μου να σκοτεινιάζει.

Να μην πλατειάζω άλλο, περάσαμε μια φρικτή εβδομάδα με πολύ στεναχώρια και δάκρυα. Σήμερα ο γιατρός μου ανακοίνωσε πως είναι λέμφωμα, δηλαδή καρκίνος.

Δύο λύσεις υπάρχουν : Ευθανασία και χημειοθεραπεία. Ο κανονικός ιδιοκτήτης της είπε ευθανασία. Εμείς μετά από συζήτηση με τον γιατρό θα κάνουμε ότι θα έκανε και αυτός για το σκυλί του. Χημειοθεραπεία και βλέπουμε. Παράταση ζωής (καλής ζωής) από 6 μήνες μέχρι και δυο χρόνια. Αξίζει τον κόπο μόνο και για μια ημέρα που θα την έχουμε παραπάνω μαζί μας.




ΦΕΡΛΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κοραή 48, 18345 Μοσχάτο, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τηλ.: 210 9400130


posted by srm1033 at 12:01 PM

15 Comments:

Einai shmantiko na brei kapoios kalo kthniatro giati oi perissoteroi einai skitzides. Emeis kaname egxeirisi gia pyomhtra sto zwntano mas kai enw oi deiktes htan kanonikoi to zwntano pethane se 15 meres ena brady me frixtoys ponoys kai emeto aima apo toys pneymones enw h kthniatros thn paramonh mas eixe pei oti paei mia xara. Kai egw pantws tha plhrwna oso oso gia na zhsei to zwntano parapanw.

10/4/08  

Όχι ρε γμτ....

11/4/08  

An-lu Δυστυχώς έτσι είναι, μόλις γυρίσαμε απο τον γιατρό,αλλά ευτυχώς η ηλικία της μας δίνει κουράγιο. Ειναι 8 ετών το κοριτσάκι μου και θα έχει σχετικά σργή εξέλιξη της νόσου. Μπορεί δηλ να βγάλει και 2 χρόνια με την χημειοθεραπεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν σε πήρα τηλ και δεν ασχολήθηκα και πολύ με αυτό που μου είπες. Σορυ.

11/4/08  

Σήμερα μάθαμε ότι η Γλαύκη μας έχει λέμφωμα. Είναι 5 ετών, ένα κάτασπρο μαλτεζάκι. Η γιατρός της πολύ καλή. Αρχικά δεν μπορούσε εύκολα να αναπνεύσει και της δίναμε σιροπάκι για τα υγρά που είχε στο λαιμό καμμια φορά. Κάθε μήνα την πάμε στη γιατρό της, και τώρα είδε οτι οι αδένες ήταν πρεισμένοι. Κάναμε εξετάσεις αίματος-όλα καλά, τα λευκά μόνο λίγο ανεβασμένα-η γιατρός δεν το συζήτησε, για να είναι 1000% σίγουρη έκανε και βιοψία.Σήμερα το μάθαμε. Μου είπε ότι βιβλιογραφικά της δίνουν 9 μήνες με χημειοθεραπείες, αλλά επειδή ξέρουμε τα αποτελέσματα τους είπα στη γιατρό να συνεχίσουμε τις κορτιζόνες και γενικά φάρμακα. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Ελπίζω στο θαύμα. Κάποτε θα πέθαινε η Γλαυκούλα μου, αλλά όχι τόσο σύντομα και με αυτόν τον τρόπο.-Μαρία

20/5/09  

χθες μαθαμε πως ο ογκος που εχει στο λαιμο της η λεσλη δεν ειναι αποστημα, οπως ελεγαν οι 4 γιατροι που την ειχαν δει. σημερα θα κανουμε υπερηχο για να δουμε αν εχει επεκταθει και σε αλλα οργανα. η λεσλυ ειναι γκολντεν και ειναι μολις 3,5 χρονων. ειναι πολυ γλυκια και υπομονετικη, δεν φερνει αντιρηση σε καμια εξεταση των γιατρων. ειμαι σε ασκημη ψυχολογικη κατασταση, δεν ξερω τι να κανω για να κανω τη ζωη που της απομενει καλυτερη...

22/6/10  

Φίλε "Ανώνυμε".
Υποθέτω ότι περιμένεις να σου πουν, κατ' αρχήν αν πρόκειται για λέμφωμα και, μετά αν είναι λέμφωμα Χότζινς ή όχι.
Αν τα νέα είναι καλά (χωρίς μεταστάσεις κ.λπ.) και το σκυλί υπομονετικό όπως λες, θα σου συστήναμε να μη φοβηθείς τη χημειοθεραπεία, παρά τη σχετική ταλαιπωρία που συνεπάγεται για σένα και το ζώο. Η ταλαιπωρία διαρκεί μία, μιάμιση ώρα, αλλά η Ήρα τουλάχιστον αντιδρούσε τέλεια σ' αυτήν και δεν είχε καμία απολύτως σοβαρή παρενέργεια μέχρι που ξαναπρηζόταν και χρειαζόταν νέα χημειοθεραπεία
-πέθανε τελικά από πυομήτρα, διότι δεν ήταν δική μας από μικρή και το προηγούμενο αφεντικό της δεν την είχε στειρώσει, δυστυχώς.
Εάν προχωρήσεις στη χημειοθεραπεία να λάβεις υπόψιν σου και δυό τρία ακόμη πραγματάκια: δίνε της μόνο ξηρά τροφή light, όσο καλύτερης ποιότητας αντέχει η τσέπη σου. Το ζωικό λίπος και (κυρίως) οι υδατάνθρακες είναι το "φαί" του καρκίνου (η πρωτεϊνη και τα αντιοξειωτικά ο εχθρός του) και πρέπει να τα αποφύγεις όσο μπορείς. Μετά την πρώτη δεύτερη χημειοθεραπεία, να ξέρεις επίσης ότι θα της πέσουν (και) τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η καλύτερη λύση γι' αυτό είναι να της δίνεις Filicine, όσο θα έδινες σ' έναν άνθρωπο στα κιλά της ή και παραπάνω. Τέλος, επειδή τα σκυλιά σπανίως αρέσκονται στα λαχανικά, αλλά ειδικά σε μια φάση χημειοθεραπείας χρειάζονται τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες, μια Centrum ενηλίκων, τουλάχιστον 1000 mg Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως επίσης και ένα γιαούρτι ΜΕ προβιοτικά την ημέρα (κάθε μέρα), κακό αποκλείεται να της κάνουν, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό να της κάνουν πολύ καλό.
Ο γιατρός που εμείς εμπιστευθήκαμε για τη χημειοθεραπεία είναι ο Φερλέμης (Κτηνιατρική Κλινική Μοσχάτου) και το ιατρείο του είναι στην οδό Κοραή 48, στο Μοσχάτο (210.94.00.130). Έχουμε καιρό να τον επισκεφθούμε και δεν ξέρουμε αν ακόμη ασχολείται κυρίως ο ίδιος ή οι συνεργάτες του με τα ζώα που φροντίζει -γνώμη μας είναι να το εξασφαλίσεις, κατά το δυνατόν, αυτό- αλλά αν ασχολείται ο ίδιος είναι σίγουρα μεταξύ των κορυφαίων.
Αν η περιοχή δεν σε βολεύει, στείλε ένα μέιλ για το ποια θα σε βόλευε και θα ψάξουμε όσο μπορούμε να σου βρούμε γιατρό με καλές συστάσεις εκεί.
Κουράγιο και να έχεις υπόψη σου ότι ο καρκίνος είναι κι αυτός μια ασθένεια που, ίσως όχι εύκολα, αλλά πάντως συχνότερα απ' όσο παλιά θεραπεύεται. Μην απελπίζεσαι λοιπόν. Περίμενε τις διαγνώσεις και αποφάσισε αναλόγως. (Και, εννοείται: στείλε μέιλ όποτε θέλεις για συμβουλές ή συμπαράσταση...)
Τράβα πάντως από τώρα, λίγο πολύ και την "λεπτή κόκκινη γραμμή" σου. Εμείς είχαμε αποφασίσει ότι αν η Ηρα δεν αντιδρούσε καλά στη χημειοθεραπεία και έφτανε να μη ζει αξιοπρεπώς (ήταν πολύ περήφανο και αύταρκες σκυλί) θα της κάναμε ευθανασία -όσο κι αν μας πλήγωνε. Δεν χρειάάστηκε, αλλά αν χρειαζόταν θα το κάναμε... Μακάρι να μη χρειαστεί και σε σένα και όλα να πάνε καλά.

22/6/10  

φίλε convinced

...δυστυχώς είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που έχεις δώσει ...μιας και ο 5χρονος λυκοσκυλάκος μας ο Άρης έχει λέμφωμα στο νεφρό, και σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε χημιοθεραπείες...και όπου βγει... βασικά μας είπαν για 300 € ανά επίσκεψη και φυσικά όσο και να είναι το κοστος θα το υποστούμε, αλλά διερωτόμουνα εάν γνωρίζεις κάποιον καλό σε περιοχές προς Β.Ανατολικά (Βριλήσια, Μελίσια, Αγ.Παρασκευή, Παλλήνη, κτλ.) η τιμή που σου είπα είναι από έναν γιατρό στα Βριλήσια....

28/2/11  

Καλησπέρα Ανώνυμε, εψαξα αρκετή ώρα και βρήκα κάποιον που θα μπορούσε να σε βοηθήσει απλά στειλε μου ενα μειλ γιατι δεν θέλω να γράψω εδω όσα πρέπει να σου πώ. sugarm@otenet.gr

28/2/11  

Έχω μία μποξερίνα 11,5 χρονών και μόλις χθες έμαθα ότι έχει καρκίνο στους λεμφαδένες.... Η "Ίρμα" μας δεν είναι απλά ο σκύλος της οικογένειας, είναι ένα ισότιμο μέλος της με ανθρώπινες συνήθειες και τεράστια συναισθηματική νοημοσύνη... Έχουμε περάσει μάζί πολύ δύσκολες και δυνατές στιγμές και μου φαίνεται αδιανόητο ότι θα χρειαστεί να την αποχωριστώ! Ο γιατρός μου έδωσε 2 λύσεις... Μπορούμε είτε να ξεκινήσουμε χημειοθεραπεία με όλες τις γνωστές παρενέργειες και το ρίσκο να μην αντέξει λόγω ηλικίας, είτε να συνεχίσουμε κορτιζόνες για να μην πονάει και να αφήσουμε το σκυλάκι μας να πεθάνει ήρεμο και με αξιοπρέπεια. Στην περίπτωση της χημειοθεραπείας μπορεί να φύγει αμέσως αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο και να παραταθεί η ζωή της ακόμα και για 2 χρόνια. Στην περίπτωση της κορτιζόνης το πιο πιθανό είναι να πεθάνει μέσα στον μήνα.... Και η απόφαση είναι δική μου... Μα πως μπορώ να πάρω μια τέτοια απόφαση όταν με κοιτάζει μέσα στα μάτια και μου ζητάει να την βοηθήσω όπως μπορω? Πως να επιλέξω να μην δοκιμάσω την χημειοθεραπεία όταν υπάρχει έστω και 1 πιθανότητα να παρατείνω τη ζωή της? Πως μπορώ να την αφήσω να πεθάνει χωρίς να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια? Και από την άλλη... πως μπορώ ένα τόσο περήφανο ζώο που δυστυχώς είναι μεγάλο σε ηλικία να το υποβάλλω σε μια διαδικασία χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα και με αρκετές πιθανότητες εξαθλίωσης? Δεν ξέρω ειλικρινά τι να κάνω... Υπάρχει κάποιος που έχει κάνει χημειοθεραπεία στο ζωάκι του που μπορεί να μου μιλήσει γι αυτό?

11/10/12  

Tania...
Εγώ ψηφίζω τη χημειοθεραπεία 100% και δες εδώ για ποιους λόγους... Περισσότερα μπορούμε να συζητήσουμε αν θέλεις στο μειλ μου. rula.manti@gmail.com

http://gav-niaou.blogspot.gr/2008/08/this-is-true-love.html#links

11/10/12  

Καλησπέρα.Ψάχνοντας ακρη για τη μικρή μου σας βρήκα.Η Ρεγγίνα μας είναι ενα ημίαιμο 5,5 χρονών και μόλις τον Μάιο μάθαμε ότι πάσχει από λέμφωμα.Αρχίσαμε να το ψάχνουμε και εμείς όταν διαπιστώσαμε ότι εχουν διογκωθεί οι λεμφαδένες στον λαιμό της.Για να μην τα πολυλογω αφού κάναμε τις απαραίτητες εξετάσεις(και εγώ χάρηκα πολύ οταν μαθαμε οτι δεν ειχε καλαζαρ...που να ήξερα) διεγνωστηκε λεμφωμα και επειτα απο μυελοπαρακεντηση τα καρκινικα κυτταρα που παραγονταν ηταν μολις 10%. Απφασισαμε,μετα απο παρακινηση του κτηνιατρου,να αρχισουμε χημειοθεραπεια.Ο κυκλος της χημειοθεραπειας κρατησε 20 εβδομαδες με πολλες παρενεργειες βεβαια αλλα οι λεμφαδενες της μικρης μας επανηλθαν στο φυσιολογικο μεγεθος οποτε δεν το βαλαμε κατω.Αξιζει να σημειωθει οτι η Ρεγγινα ηταν πολυ δυνατη, και αν εξαιρεσεις τη μερα της χημειοθεραπειας και λιγο απο την επομενη, ηταν μια χαρα.Ο κυκλος τελειωσε και τωρα ερχομαστε στο σημερα.Μια εβδομαδα χωρις θεραπεια και η Ρεγγινα αρχισε παλι τα συμπτωματα...ξεκινησαμε κορτιζονη η οποια ομως δεν αποφερει αποτελεσματα.Ο κτηνιατρος ισχυριζεται πως δεν ξερει αν θα αντεξει αλλη χημειοθεραπεια και εχει αναφερει το ενδεχομενο της ευθανασιας..Σε καμια περιπτωση δεν θελω η μικρη μας να ταλαιπωρειται αλλα σκεφτομαι οτι ισως μια δευτερη χημειοθεραεια εκανε τα πραγματα πιο ευοιωνα.θα ηθελα την αποψη σας πανω στο θεμα...Εσεις τι θα κανατε ή έχετε κανει για το ζωακι σας? Να το προσπαθησω ή θα τη ταλαιπωρησω? Σας ευχαριστω πολυ

2/12/12  

καλησπέρα,ξεκίνησα να ψάχνω στο διαδίκτυο και βρήκα το blog αυτό. η ρεγγίνας μας, είναι ένα ημίαμο σκυλάκι 5,5 χρονών, κουκλίτσα και με ταπεραμέντο. τον μάιο εντοπίσαμε διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό και έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε την αιτία. μετά από μυελοπαρακέντηση βρήκαμε πως πάσχει από λέμφωμα και πώς το ποσοστό των καρκινικών κυττάρων που παράγονταν στο μυελό ήταν μόλις 10%. ο κτηνίατρος που την παρακολουθεί μας συνέστησε χημειοθεραπεία και έτσι την ξεκινήσαμε. η διάρκειά της ήταν 20 βδομάδες και το σχήμα ήταν αρκετά επιθετικό. τα συμπτώματα του λεμφώματος εξασθένησαν, βέβαια οι παρενέργειες των φαρμάκων ήταν εμφανείς χωρίς όμως να την καταβάλλουν. κάπως έτσι τελείωσε η θεραπεία της. μια βδομάδα μετά το πέρας αυτής τα συμπτώματα του λεμφώματος επανήλθαν:διόγκωση λεμφαδένων,συμπτώματα στα ματάκια της και πλέον δυσκολία στην αναπνοή καθώς το πρήξιμο στο λαιμό είναι ανυποχώρητο. να σημειωθεί πως παίρνει κορτιζόνη το ρεγγινάκι μας. ο κτηνίατρος θεωρεί πως δε θα αντέξει άλλη χημειοθεραπεία ενώ συχρόνως μας έκανε νύξη για ευθανασία. από την άλλη, εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει χώρος να το παλέψουμε κι άλλο καθώς το κοριτσάκι μας είναι δυνατό. ίσως άλλη χημειοθεραπεία, λιγότερο δυνατή. θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψη σας. τι θα κάνατε ή έχετε κάνει για το ζωάκι σας???
ευχαριστώ πολύ

2/12/12  

Καταρχήν λυπάμαι πάραπολύ που το σκυλάκι σας περνά αυτή την διαδικασία. Κατα δεύτερον, εγώ δεν είμαι γιατρός και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσα να μιλήσω αρμοδίως για το ζήτημα σας. Ως φιλόζωη και έχοντας τα ζώα μου ισότιμα μέλη της οικογένειας μου, θα μπορούσα να σας πω μόνο πως θα έκανα τα πάντα να ζήσει το σκυλάκι μου, όσο γίνεται περισσότερο χωρίς όμως να υποφέρει. Και φυσικά αυτό μόνο σε συνενόηση με τον γιατρό που εμπιστεύομαι απόλυτα και η γνώμη του αποτελεί θέσφατο .

2/12/12  

Καταρχας να σε ευχαριστησω πολυ για την απαντηση.Εννοειται πως σεβομαι την αποψη του κτηνιατρου,ωστοσο σκεφτομαι να παρω και δευτερη γνωμη.Αυτο που ζητησα και το πηρα ηταν η αποψη ενος φιλοζωου ανθρωπου που ξερει τι σημαινει ενα ζωακι σε μια οικογενεια.Τη Ρεγγινα μας τη θεωρουμε μελος της οικογενειας μας και συμφωνω απολυτα με την αποψη σου.Θα ψαξω και θα κανω το καλυτερο για εκεινη για να της προσφερω ό,τι καλύτερο για όσο εκείνη θελήσει...

2/12/12  

Καλημέρα, στην προσπαθεία μου να βρω κάτι που θα μπορούσε να είναι σχετικό με το πρόβλημα του δικού μου σκύλου βρήκα το blog αυτο. Έχω ένα κοκεράκι 12 ετών εδώ και μήνες έχει μια δυσκολία στην αναπνόη που όσο παέι και επιδυνώνεται παρότι επισκέπτομαι πολύ σύχνα κτηνίατρους μου ελέγαν ότι είναι λόγο ηλικίας και δεν μπορώ να κάνω κάτι, εδω και μια εβδομάδα πήγα σε έναν αλλό κτηνίατρο της έδωσε αντιβίωση και κορτιζόνη τις πρώτες 4 ημέρες το σκυλί ανέπνεε αθορύβα μετά παλί τα ίδια ίσως λίγο βελτιωμένα. Μου είπε ότι αυτός θα συστήνε την μακροχρόνια χορηγήση κορτιζόνης με ότι αυτο συνεπάγεται προκειμένου το σκύλι να έχει μια καλυτέρη ποιότητα ζωης για όσο είναι αυτό. Μου είπε ότι αυτή η δυσπνοία μπορεί να οφείλεται και σε καποία νεοπλάσια (καρκίνο) αλλά δεν υπάρχει λόγος να κάνω εξετάσεις γιατι δε θα καταφέρω να ορίσω το πρόβλήμα και ακόμα και νεοπλασία να έχει παλί η κορτιζόνη είναι το μόνο που θα μπορούσα να κάνω για να ανακουφίσω το σκυλο μου που κατά τα αλλά είναι σε θαυμάσια κατάσταση, δεν ξέρω τι να κάνω μένω στην επαρχεία και τα μέσα που υπάρχουν για εξετάσεις σε σκύλους είναι πολύ περίοριμένα, σκεφτομούν αν θα μπορούσα να βρω μια λύση σε καποίο πιο εξειδεικευνμένο κτηνιατρικό κέντρο στην Αθήνα.

10/12/12  

Post a Comment

<< Home