Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Tuesday, January 09, 2007

Ο άνθρωπος που κάνει τους σκύλους... αρνάκια


«O γητευτής των σκυλιών»: αν το Χόλιγουντ γύριζε σε ταινία τη ζωή του, αυτός θα ήταν ο τίτλος. Ο Σεζάρ Μιλάν, Μεξικανός που πέρασε στην Αμερική ως λαθρομετανάστης, έχει γίνει διάσημος για την επικοινωνιακή του τακτική με τα πιο δύστροπα και επιθετικά τετράποδα – σκύλους που δαγκώνουν ανθρώπους ή επιτίθενται σε άλλα σκυλιά, σκύλους που βλέπουν σ’ εκείνον κάτι που δεν βρίσκουν στους αφέντες τους (ή τους συνήθεις εκπαιδευτές).
Οι ίδιοι τους περιγράφουν συνήθως σαν «αξιαγάπητα πλάσματα που μεταμορφώνονται συνέχεια σε τέρατα». Στην πρώτη τους συνάντηση με τον Σεζάρ περιγράφουν τα κατοικίδιά τους ως «90% μοχθηρά», αφηγούνται τα παθήματά τους και δείχνουν τα «ντοκουμέντα»: σκισμένα ρούχα, κατεστραμμένα παπούτσια, φαγωμένα χαλιά και έπιπλα ή, ακόμα χειρότερα, σημάδια από δαγκωματιές σε χέρια και πόδια.
Η αποστολή του δεν είναι εύκολη. Μικροκαμωμένος αλλά αθλητικός, γύρω στα 30, ψυχολογεί πρώτα τον συνομιλητή του για να βγάλει την πρώτη ετυμηγορία, μιλάει αρκετή ώρα για τις «καταστροφικές διαθέσεις των τετραπόδων», τη σχέση μίσους με εφημερίδες, πλαστικά ποτήρια, τηλεκοντρόλ, τη συμπεριφορά στις βόλτες, το... σνιφάρισμα στο δρόμο, τη σχέση με τις μυρωδιές και την πειθαρχία.
Η δουλειά του είναι να περνά ένα «ζεν» μήνυμα στα ζώα χωρίς να τα ναρκώνει, χωρίς να ασκεί βία, ακόμη και από την πρώτη του γνωριμία μαζί τους, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αφεντικών τους. Και την κάνει πολύ καλά. Από τότε που ξεκίνησε την ωριαία εκπομπή του «Dog Whisperer» στο National Geographic η φήμη του εκτοξεύθηκε – οι κορυφαίες εφημερίδες στην Αμερική τον έχουν φιλοξενήσει, οι σταρ του Χόλιγουντ τον καλούν για να ημερέψει τα ζώα τους, πρόσφατα το περιοδικό New Yorker του αφιέρωσε εννιά ολόκληρες σελίδες. Και να σκεφτεί κανείς πως ό,τι γνωρίζει, το έμαθε από τον παππού του στη φάρμα του στο Μεξικό. Από παιδί είχε το παρατσούκλι «el Perero» ή το «αγόρι - σκύλος», καθώς παρατηρούσε κάθε κίνηση των τετραπόδων μέχρι να μπει στο μυαλό τους.
Το Κέντρο Ψυχολογίας για Σκύλους που έχει ανοίξει στο Λος Αντζελες, είναι στημένο γύρω από μια τεράστια αυλή – οι περισσότεροι «ασθενείς» του μένουν κοντά του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αυτή την περίοδο «θεραπεύει» 47 σκυλιά. Κάθε πρωί βγαίνουν όλοι μαζί για μια τετράωρη βόλτα, εκείνος μπροστά, τα πιτ-μπουλ και τα ροτβάιλερ πίσω του, ενώ τα γερμανικά τσοπανόσκυλα ακολουθούν με σακίδια ώστε να κουβαλήσουν τα πιο μικρόσωμα σκυλιά, όταν εκείνα εξαντληθούν. Υστερα επιστρέφουν στη βάση τους για να φάνε: πρώτα άσκηση και μετά επιβράβευση.
Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αλλα σκυλιά είναι εξαιρετικά επιθετικά και άλλα μπορεί να χρειαστούν και έξι μήνες μέχρι να «αρχίσουν να εμπιστεύονται τους ανθρώπους». Η υπερβολική αγάπη στο σπίτι, η ασυδοσία, η βία, η απουσία ορίων συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Κάθε επεισόδιο της εκπομπής του Σεζάρ ξεκινά μέσα στο απόλυτο χάος και τελειώνει με απίστευτη ηρεμία. Ο ίδιος λέει ότι η επιθετικότητα είναι πιο υγιές συναίσθημα (και εύκολο να τιθασευτεί) απ’ ό,τι ο φόβος και η ανασφάλεια. «Για κάθε σκύλο, μοιάζουμε με ένα πελώριο μπαλάκι του τένις με πόδια», δηλώνει. Τα σκυλιά παρατηρούν κάθε ανθρώπινη κίνηση και τη «μεταφράζουν» ανάλογα: όταν σκύβουμε μπροστά δηλώνουμε επιθετικότητα, πηγαίνοντας πίσω παραδίδουμε τα όπλα, ακόμη και το βλέμμα ή η ανάσα μας παίζουν τον ρόλο τους. Κυρίως όμως πώς κινούμε τα χέρια μας και πόσο ήρεμο ή όχι είναι το πρόσωπό μας.
Ο γητευτής των σκυλιών ξέρει να μιλάει τη γλώσσα τους όσο λίγοι. «Αυτό που έχουν ανάγκη είναι άσκηση, στοργή και πειθαρχία», λέει. «Για να μπορείς να ψιθυρίζεις στ’ αυτιά τους, πρέπει πρώτα να μπορείς να μιλάς στ’ αυτιά των ανθρώπων. Από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές δεν φταίει το τσιουάουα, αλλά η κυρία που δεν το αφήνει από την αγκαλιά της».
posted by srm1033 at 6:06 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home