Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Wednesday, January 03, 2007

Έφθασε και στην Ελλάδα η μόδα των ψυχολόγων για τα ζώα

Και οι σκύλοι στο «ντιβάνι»

Έφθασε και στην Ελλάδα η μόδα των ψυχολόγων για τα ζώα

ΜΑΡΘΑ ΚΑΙΤΑΝΙΔΗ

Κάθε φορά που ο κ. Αντώνης Στέφας έρχεται αντιμέτωπος με έναν επιθετικό σκύλο, δεν το βάζει στα πόδια. Αντίθετα, αποτελεί πρόκληση γι' αυτόν. Στόχος του: να διαβάσει τον ψυχικό του κόσμο και να τον προσεγγίσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τον απαλλάξει διά παντός από την αντικοινωνική του συμπεριφορά.

Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος των ψυχολόγων για ζώα: η μόδα που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της Μεγάλης Βρετανίας, έφθασε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Η κατάθλιψη, το άγχος, η υπερκινητικότητα, η επιθετική συμπεριφορά, ακόμη και οι φοβίες δεν ταλαιπωρούν μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα κατοικίδιά τους. Αρκεί κανείς να ανοίξει ένα από τα εγχειρίδια που αφορούν την ψυχολογία των ζώων και θα διαπιστώσει πως συχνά - πυκνά έχουν κι αυτά τα ψυχολογικά τους σκαμπανεβάσματα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τη βοήθεια ειδικού. Όπως όμως τονίζει ο θετικός εκπαιδευτής - ψυχολόγος σκύλων, κ. Αντώνης Στέφας, δεν είναι λίγες οι φορές που τα ψυχολογικά προβλήματα δεν είναι παρά αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των ίδιων των αφεντικών τους: «Όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι συνεπείς απέναντι στο ζωάκι τους, για παράδειγμα τη μία ημέρα του επιτρέπουν να ανέβει στον καναπέ και την άλλη το μαλώνουν, αυτό μπερδεύεται με συνέπεια να του προκαλείται άγχος. Το στρες, όπως και στην περίπτωση των ανθρώπων, αυξάνει την αδρεναλίνη στο αίμα και επομένως γίνονται πιο ευερέθιστα, υπερκινητικά, ενώ αρκετές φορές εκδηλώνουν και ψυχοσωματικά συμπτώματα (εμετούς, κολίτιδα, ακράτεια)».

Στην ερώτηση πόσες... συνεδρίες χρειάζεται ένα σκύλος με ψυχολογικά προβλήματα ώστε να τα ξεπεράσει, η απάντηση των ειδικών είναι ασαφής: «Εξαρτάται από την περίπτωση και το πρόβλημα. Μπορεί να πάρει λίγες εβδομάδες έως και αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεργαστούν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους, καθώς αυτοί είναι επί 24ωρη βάση με το κατοικίδιό τους».

50 ευρώ η συνεδρία

Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης των αγχωμένων κατοικιδίων πάντως, μπορούν να προκαλέσουν άγχος και στα αφεντικά τους, αφού κοστίζουν περίπου πενήντα ευρώ η καθεμία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ψυχολογία των ζώων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και καθώς δεν μιλάνε, οι ψυχολόγοι καλούνται να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά τους. Τα παρακολουθούν για παράδειγμα επί ώρες στον φυσικό τους χώρο μαζί με το αφεντικό τους ώστε να ανακαλύψουν τα αίτια που μπλοκάρουν την ψυχολογία τους.

Πάντως, η κατάθλιψη είναι η υπ' αριθμόν ένα ψυχολογική ασθένεια των σκύλων. «Οι λόγοι ωστόσο ποικίλλουν. Ένας από τους συχνότερους είναι για παράδειγμα ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια και κυρίως ενός μωρού. Γι' αυτό στην Αμερική οι έγκυοι αγοράζουν μια κούκλα - μωρό με την οποία εξοικειώνεται το κατοικίδιό τους μέρα με τη μέρα, έτσι ώστε να είναι ψυχολογικά έτοιμο όταν θα έρθει το νεογνό στο σπίτι», εξηγεί η κτηνίατρος κ. Ρία Μπάκα, η οποία κάθεται για δεύτερη φορά στα θρανία με σκοπό να πάρει ειδικότητα στην ψυχολογία των ζώων.

Με ειδικότητες

Όπως άλλωστε η ίδια τονίζει, στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ειδικότητα βρίσκεται στα σπάργανα, την ώρα που στο εξωτερικό το κάθε κατοικίδιο έχει και τον ψυχολόγο του! «Ακόμη όμως και οι γάτες, οι οποίες είναι αρκετά πιο ανεξάρτητες, παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους. Κι αυτό συμβαίνει όταν κάποιος βγάλει τη γάτα από τη ρουτίνα της είτε μετακομίζοντας σε ένα νέο σπίτι, αλλάζοντας τις συνήθειες ως προς το κατοικίδιο, φέρνοντάς τη ξαφνικά σε συχνή επαφή με ξένους ανθρώπους», συμπληρώνει η κ. Μπάκα.

Ηρεμιστικά με συνταγή κτηνιάτρου

«Το πιο συχνό λάθος μας είναι πως δίνουμε στα ζώα ανθρώπινες διαστάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, η ψυχολογία τους διαφέρει από τη δική μας. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται τη φροντίδα ειδικών σε περίπτωση που υποφέρουν από υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, επιθετική συμπεριφορά», λέει στα «ΝΕΑ» η κτηνίατρος κ. Ρία Μπάκα, η οποία παρακολουθεί μαθήματα ψυχολογίας των τετράποδων

ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ και ηρεμιστικά με συνταγή κτηνιάτρου παίρνουν τα κατοικίδια, και κυρίως οι σκύλοι, για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Συνήθως μάλιστα, όπως και στην περίπτωση των ανθρώπων, η φαρμακευτική αγωγή συνοδεύεται από συνεδρίες με τον ψυχολόγο τους. «Υπάρχει μεγάλη γκάμα ψυχοτρόπων φαρμάκων για τους σκύλους, καθώς επίσης και ηρεμιστικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για αντικαταθλιπτικά τρίτης γενιάς, ενώ αρκετά είναι κοινά με αυτά που καταναλώνουν οι άνθρωποι», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κτηνίατρος κ. Ανδρέας Σορόκος. Όσο για την τελευταία πατέντα που κυκλοφορεί στην αγορά, είναι οι φερομόνες στην πρίζα.

«Οι φερομόνες βρίσκονται σε ειδικό δοχείο, το οποίο ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου βάζει στην πρίζα - όπως τα αποσμητικά χώρου - ώστε να διαχέονται στον αέρα. Το πρότεινα σε έναν πελάτη μου, ο οποίος κάθε φορά που εγκατέλειπε τον σκύλο του για μερικές ώρες ή ημέρες, έβρισκε το σπίτι του σε άθλια κατάσταση όταν γυρνούσε. Το πρόβλημά του λύθηκε», συμπληρώνει ο κ. Σορόκος

www.tanea.gr
posted by srm1033 at 2:42 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home