Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Friday, January 05, 2007

Τελικά ο γυαλός είναι στραβός...







Πειράματα ζωόφιλων για ένα καλύτερο μέλλον... «στους δρόμους».

Φιλοξενώ δύο κουτάβια, 35 ημερών. Ήταν μόλις 20 ημερών, όταν ο ιδιοκτήτης της μαμάς τους τα παράτησε μαζί με τα 7 αδερφάκια τους σε μία κτηνίατρο για ευθανασία. Έχοντας η ίδια μεγάλες ευαισθησίες για τα ζώα, με κάλεσε, μήπως και μπορώ να τα βοηθήσω. Το ένα από τα εννέα επί τρεις ημέρες ήταν ετοιμοθάνατο, καθώς ήταν το μικρότερο της γέννας, πολύ αδύναμο και ήταν συνέχεια παγωμένο. Μετά από πολλές μέρες και αφού κατάφερα να το ζεστάνω, να το ταίσω, να το βοηθήσω να επιβιώσει, το έβλεπα με μεγάλη χαρά να μεγαλώνει.

Το κουτάβι αυτό όπως και πολλά άλλα, δεν μπορώ να το υιοθετήσω. Έτσι το έβαλα σε αγγελίες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, για να μπορέσει να βρει μια οικογένεια που θα τον αγαπήσει παρόλο που είναι ασχημοκούταβο, με αλλοίθωρα μάτια και στραβά πόδια. Αν η οικογένεια που θα το υιοθετήσει είναι στη Γερμανία, θα κατηγορηθώ πως τον έστειλα για πειραματόζωο. Και ξέρετε από ποιους? Από αυτούς που παρατούν τα κουτάβια της σκύλας τους σε κτηνίατρο για να τους κάνει ευθανασία, αντί να στειρώσουν τη σκύλα τους.

‘Αν όμως τον κούταβό μου τον δώσω στην Ελλάδα να μένει μόνιμα δεμένος, ή να μένει μόνιμα σε ταράτσα, μπαλκόνι και πότε πότε να τρώει και καμιά κλωτσιά, θα με θεωρήσουν ζωόφιλη?

Δεν θέλω να πω πως δεν υπάρχουν ζωόφιλες οικογένειες στην Ελλάδα, αντίθετα. Υπάρχουν και μάλιστα πολλές, όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα ζώα από τις διαθέσιμες και σωστά σκεπτόμενες οικογένειες. Ξέρετε μιλάω γιαυτούς που σέβονται το ζώο τους, που το βγάζουν βόλτες καθημερινά, που το έχουν μέσα στο σπίτι και όχι δεμένο, που το πηγαίνουν στο γιατρό, που δεν το κλωτσάνε καθώς περπατάει στο δρόμο γιατί ήθελε να μυρίσει την ρόδα του αυτοκινήτου του γείτονα.

Για ποιο λόγο λοιπόν το ζωάκι που μεγαλώνω και αγαπώ περισσότερο από κάθε έναν από εσάς που ούτε καν το γνωρίζετε, θα το αφήσω να πάει σε κάποιο εργαστήριο για να πειραματίζονται πάνω του? Τι κάνει τόσο αληθινή αυτή την εκδοχή, όταν για κάθε ζώο που έχει υιοθετηθεί, κρατάμε αρχείο, επαφή με την οικογένεια και γνωρίζουμε που βρίσκεται, είτε είναι στην Ελλάδα είτε είναι στην Γερμανία?

Ας ξεκαθαρίσω τα πράγματα όμως λίγο πιο πολύ.

Στέλνουμε ζώα στη Γερμανία, γιατί τα αγαπάμε.

Πριν ξεκινήσουμε να στέλνουμε ζώα σε οικογένειες στη Γερμανία, έκανα ταξίδια εκεί, γνώρισα τους ανθρώπους που ήθελαν να μας βοηθήσουν, επισκέφθηκα κυνοκομεία, οικογένειες, έζησα μαζί τους, είδα πως συμπεριφέρεται αυτός ο λαός στα ζώα και πως είναι μέσα στη ζωή τους το τετράποδό τους και συνήλθα. Διαπίστωσα πως ο λαός αυτός αγαπάει τα ζώα και πως εγώ έμαθα να ζω σε μία χώρα που απλά δεν σέβεται τα ζώα της. Περιττό να πω πως δεν ήθελα να γυρίσω πίσω, ήθελα απλά να έρθω, να πάρω τα κουβαδάκια μου και να πάω σε άλλες παραλίες.

Δεν δέχομαι να μας κατηγορούν.

Θεωρώ απαράδεκτο, να μας κατηγορούν άνθρωποι άσχετοι από το χώρο, που ποτέ δεν έχουν βοηθήσει ένα ζώο, που μόνο μιλούν αλλά ποτέ δεν βοηθούν και που δεν υπογράφουν τα γραπτά τους. Δεν δέχομαι με τίποτα να κάνουν πως νοιάζονται περισσότερο από εμένα και την ομάδα στην οποία ανήκω, άνθρωποι που δεν βοηθούν ενεργά τα αδέσποτα και που έχουν αρνηθεί κάθε μας πρόταση για να έρθουν να δουλέψουν στους δρόμους μαζί μας. Είναι απαράδεκτο, να μας κατηγορούν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα πόσο προσπαθούμε. Και τα καταφέρνουμε. Τέλος θεωρώ απαράδεκτη την στάση δημοσιογράφων που ενώ έχουν γράψει χωρίς αποδείξεις πως τα ζώα μας τα στέλνουμε για πειραματόζωα στην Ευρώπη, αρνούνται να μας δώσουν την ευκαιρία να τους αποδείξουμε το αντίθετο. Είναι αυτό δημοσιογραφία? Και το αστείο είναι ότι έχουν ακόμα την υποστήριξη μεγάλων εφημερίδων.

Τα αδέσποτα δεν πάνε στην Ευρώπη για να γίνουν πειραματόζωα.

Όχι δεν γίνεται αυτό. Και ξέρετε γιατί? Γιατί οι εταιρίες χρειάζονται ζώα-μοντέλα όπως τα ονομάζουν, τα οποία έχουν εκτραφεί με ειδικές προδιαγραφές, δεν έχουν ασθένειες, δεν είναι εμβολιασμένα και που εκτρέφονται με πολύ αυστηρά κριτίρια, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για πειράματα, χωρίς να έχουν κινδύνους να τους αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.

Με αποδείξεις...

Πριν πείτε ότι λέω βλακίες, να σας πω πως τα παραπάνω, τα επιβεβαίωσαν ανάμεσα σε άλλους και το «Animal Aid» ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς δικαιωμάτων των ζώων, καθώς και πολλές ακόμη οργανώσεις. Οι Γερμανοί «Γιατροί κατά των πειραμάτων σε ζώα» (The Doctors Against Animal Experiments), που λειτουργούν από το 1979, απάντησαν στα ερωτήματά μου και μου έλυσαν κάθε απορίες σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να κάνει το κατοικίδιό του ή ένα αδέσποτο πειραματόζωο. Οι απαντήσεις ήταν ξεκάθαρες: Δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί ένα κατοικίδιο ή αδέσποτο για πειραματόζωο. Χρησιμοποιούνται Beagles και Foxhounds στα εργαστήρια και την εκτροφή κάνουν οι εταιρίες ή ειδικές εταιρίες εκτροφής πειραματόζωων.

Αυτές οι οργανώσεις, «πολεμούν με νόμιμα μέσα» τις εταιρίες που χρησιμοποιούν πειραματόζωα, αλλά και τα εκτροφεία πειραματόζωων, προσπαθώντας να πείσουν τα κράτη, αλλά και τους καταναλωτές, πως τα αποτελέσματα που βγαίνουν χρόνια τώρα από τα πειράματα που γίνονται σε ζώα, είναι ανακριβή και βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Και αυτό το αποδεικνύουν.

Μίλησα με ανθρώπους που δούλεψαν παλαιότερα σε εργαστήρια με πειραματόζωα και που τώρα έχουν αφιερώσει μέρος της ζωής τους για να σταματήσουν αυτά τα βασανιστήρια των ζώων. Οι απαντήσεις είναι κοινές. Τα περισσότερα σκυλιά (το 95%) που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια είναι ράτσας, συνήθως Beagles, τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένες φάρμες εκτροφής πειραματόζωων που τα εκτρέφουν με ειδικές προδιαγραφές. Τα υπόλοιπα είναι άλλες ράτσες, ή και ημίαιμα, τα οποία προέρχονται πάλι από εκτροφείς. Κανένα κατοικίδιο δεν μπορεί να βοηθήσει στα ήδη ανακριβή αποτελέσματα των πειραμάτων.

Όλοι οι νόμοι στην Ευρώπη, απαγορεύουν τη χρήση κατοικιδίων ή αδέσποτων για πειραματόζωα. Αυτό εξάλλου θα μπορούσε να βλάψει και την ανθρώπινη υγεία ακόμη περισσότερο, αν το αποτέλεσμα που θα έβγαινε ήταν επηρεασμένο από την «όχι σωστή» επιλογή ζώου. Δυστυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά για τα εκτός Ευρώπης εργαστήρια, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ζώα για πειράματα διαφορετικά από αυτά της ανθρώπινης υγείας, καλλυντικών, γενετικής κτλ, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλη περίπτωση.

Μας έχετε κουράσει...

Με την φαντασία σας. Μας έχει κουράσει αυτό το απίστευτο πάθος σας να δημιουργείτε εντυπώσεις χωρίς αποδείξεις και να διαδίδετε πως στέλνουμε τα αγαπημένα μας ζώα σε ευρωπαϊκές χώρες για πειραματόζωα, αλλά αρνείστε να τα βοηθήσετε ενεργά όπως όλα τα σωματεία τα βοηθούμε. Ποιος τρέχει όταν κάποιο ζώο χτυπηθεί στο δρόμο? Ποιος εμβολιάζει τις αμέτρητες γέννες κουταβιών που εμφανίζονται κάθε εποχή? Ποιος αποπαρασιτώνει, ψεκάζει και βοηθάει όποιο ζώο έχει τσιμπούρια/ψύλλους και παράσιτα εντέρου? Ποιος αναλαμβάνει τις δυσκολότερες ορθοπεδικές εγχειρίσεις?

Με αποδείξεις… και με πράξεις.

Εμείς μιλάμε και γράφουμε μόνο με αποδείξεις και όχι φημολογώντας και λασπολογώντας σε βάρος άλλων, υπογράφοντας τα γραπτά μας και κάνοντας πράξεις τα λεγόμενά μας. Όποιος αμφιβάλλει για το αν νοιαζόμαστε και το πόσο αγαπάμε τα αδέσποτα που βοηθάμε, ας βρει τρόπο να αποδείξει πρώτα την δική του αγάπη προς τα ζώα και μετά ας εκφράσει τις απορίες του, τις οποίες είμαστε διατεθημένοι να λύσουμε, με τον δικό μας τρόπο.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
admin@stray.gr

posted by srm1033 at 11:44 AM

4 Comments:

Δεν υπάρχει ενημέρωση στην Ελλάδα για τη στείρωση των ζώων. Πολλοί το θεωρούν "απάνθρωπο" το να αφαιρείς τα γεννητικά όργανα σκύλων ή γατών. Ας γελάσω! Αυτοί οι ίδιοι αδυνατούν να φερθούν ανθρώπινα στα ζωά, τα παρατούν όταν τα βρουν δύσκολα.

Σημείωση προς γονείς: ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΖΩΑΚΙ ΓΙΑ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ!

5/1/07  

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. Αυτο το κειμενο πρεπει να το βαζουν καθε μερα στην τηλεοραση, πριν και μετα απο καθε δελτιο ειδησεων
(μαζι και το σχολιο του Λυσιππου).
Ισως σε 20 χρονια ξυπνησουν μερικοι.

Ολες αυτες οι βλακειες περι πειραματοζωων διαδιδονται απο ανθρωπους που φοβουνται οτι θα ξεμπροστιαστουν.

Μικρη μονο διαφωνια: ο πρωταρχικος μας στοχος πρεπει να ειναι η παραμονη του ζωου στην Ελλαδα. Στειρωμενο και εμβολιασμενο.
Μονο αν η διαμονη στην Ελλαδα δεν ειναι εφικτη, πρεπει να φευγει το ζωο για το εξωτερικο.

Οι λογοι:
α- η μεταφορα (οσο οικονομικη και να την κανουμε) κοστιζει. Με τα λεφτα της μεταφορας μπορουμε να περιθαλψουμε ζωα επι τοπου.
β- η Γερμανια πηζει σιγα σιγα απο ζωα. Εσεις βιωνετε μονο την Ελλαδα, αλλα Τουρκια, Ισπανια, Ρουμανια, Βουλγαρια ειναι δυστυχως πολυ χειροτερες. Δεν ειναι δυνατον να κανουμε την Γερμανια τοπο διαμονης αδεσποτων ολης της υπαναπτυκτης Ευρωπης.
γ- οσα και να μεταφερουμε, η Ελλαδα δεν θα αδειασει. Ο ρυθμος πολλαπλασιασμου ειναι πολυ μεγαλυτερος του ρυθμου υιοθεσιων. Αρα οι μεταφορες στο εξωτερικο δεν λυνουν το προβλημα.

Ολα αυτα θεωρητικα βεβαια. Στην πραξη, οταν δεν μπορουμε να βοηθησουμε αλλιως, θα το μεταφερουμε οπωσδηποτε.
Τον Οκτωβρη μετεφερα 3 σκυλιτσες (εγραψα σχετικο ποστ τοτε). Σημερα θα παω στις οικογενειες που τις εχουν υιοθετησει και θα κανω ελεγχο αν περνανε καλα.

Υ.Γ. αν χρειαστεις διευθυνση απο ασυλο σκυλων εδω στην Γερμανια, στειλε μου μεηλ.

6/1/07  

Λύσιππε: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Ντραλιον: Δεν είναι αυτοσκοπός η Γερμανία σε καμιά περίπτωση. Εδώ γίνεται η δύσκολη δουλειά που είναι περιθάλψεις , στειρώσεις, φιλοξενείς. Απλά είναι και πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν καλές οικογένειες. Ασε και το άλλο , οι περισσότεροι θέλουν κουτάβια και ράτσας μάλιστα. Τα παιδιά του stray και η Μαρίνα που το ξεκίνησε κάνουν τρομέρή δουλειά για τα αδέσποτα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν.

6/1/07  

Πολύ σωστά!
Έχω την εντύπωση πως σε συλλογικό επίπεδο ξέρουμε μόνο να καταστρέφουμε και να μην αφήνουμε περιθώρια για κάτι σωστό....

7/1/07  

Post a Comment

<< Home