Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Friday, September 22, 2006

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ



Ουσιαστικά αυτό που μας μελαγχολεί όταν τελειώνουν οι διακοπές είναι ότι σταματάμε να περιμένουμε το χαλαρό απρογραμμάτιστο και αναπάντεχο των ημερών των διακοπών. Μετά τη ρασκύνη όμως των διακοπών πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί ο τετράποδος κατεργάρης «ξεφαντώνει» μαζί μας και όλο και κάποιο «δώρο» θα φέρει πίσω στην Αθήνα μαζί μας. ;Aλλωστε μαζί με μας πρέπει να ετοιμαστεί και αυτός για τον «πάγκο» του χειμώνα.

Και πρώτα από όλα να δούμε αν ήταν αποτελεσματική και αντιπαρασιτική αγωγή.

Πρέπει να τον ψάξουμε για τσιμπήματα από ψύλλους ή και τσιμπούρια ψάχνοντας για κοκκινίλες ή σκληρά μπιμπίκια στο δέρμα του.

Θα πρέπει να δούμε τα ούλα του αν έχουν σημάδια κόκκινα σαν τσιμπήματα από καρφίτσα ή τριχοειδή (μικρές κοκκινίλες τριχούλες).

Θα πρέπει να δούμε και να βγάλουμε αν χρειαστεί κάποιο ευτραφή παρείσακτο που θα μοιάζει με μικρό μπιζέλι, από το πολύ αίμα που θα έχει πιει.

Σίγουρα με τις βουτιές στη θάλασσα το δέρμα θα έχει «ξεραθεί», θα έχει θαμπώσει και ίσως πέφτει. Ένα � δύο καλά μπάνια με γλυκό νερό και ειδικό σαμπουάν θα βοηθήσει γρήγορα να επανέλθει η στιλπνότητα του δέρματος.

Αν η τρίχα πέφτει πάρα πολύ τότε συμπληρώματα λιπαρών οξέων είναι απαραίτητα για να σταματήσει το κακό.

Κοιτάζουμε πατούσες μπρος και πίσω γιατί από τα βουτήματα και την άμμο πιθανόν να υπάρχουν μικροτραυματισμοί.

Κοιτάζουμε τα μεσοδακτίλια διαστήματα και την κοιλιά για «άγανα» που έχουν καρφωθεί. Τα αφαιρούμε αν εξέχουν ή ζητάμε κτηνιατρική βοήθεια αν έχουν προκαλέσει κάποιο απόστημα.

Ελέγχουμε το εσωτερικό αυτιών, ιδίως αν διαπιστώσουμε έντονη άσχημη οσμή. Τα καθαρίζουμε απαλά με καθαρό βαμβάκι και χρησιμοποιούμε κάποιο κολλύριο αν ο γιατρός μας πει ότι είναι απαραίτητο.

Ζυγίζουμε το ζώο για να δούμε «τι έκανε» και προσπαθούμε όπως και για τον εαυτό μας να γυρίσουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες.

Παίζουμε τον πρώτο καιρό λίγο παραπάνω μαζί του, αφού εκτός από μας η επιστροφή στη φυλακή σίγουρα τον μελαγχολεί.

Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι ή έχουμε κάποια περιπέτεια περάσει στην εξοχή και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλα πάνε καλά. Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Αν υπάρχουν κάποια ανησυχητικά σημάδια προχωράμε σε εξετάσεις που θα αποσαφηνίσουν τα αίτια του προβλήματος και θα προσδιορίσουν την αρμόζουσα θεραπεία.

Τα προβλήματα που φέρνουν οι τετράποδοι φίλοι μας με τους επισκέπτες τους είναι δερματολογικά προβλήματα από εξωπαράσιτα ή ξένα σώματα, μυκητιάσεις, αιματολογικά προβλήματα από τα τσιμπούρια ή τις σκνίπες και ωτίτιδες από την κατάχρηση βουτιών ή βόλτας.

Έτσι μετά τη λύση αυτών των προβλημάτων μπορούν τουλάχιστον χωρίς ανησυχίες να περιμένουν το δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθήσει.


www.yourvet.gr

0 Comments:

Post a Comment

<< Home