Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Thursday, March 15, 2007

Τα κατοικίδια 'προστατεύουν' την υγεία των παιδιών



Λονδίνο: Τα παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κάποιο κατοικίδιο έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γουόργουικ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC.
Η Δρ Τζουν Μακ Νικολας και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δείγμα σιέλου από 138 παιδιά ηλικίας από πέντε έως και οκτώ ετών για να ανιχνεύσουν την παρουσία της ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία χρησιμοποιείται ως δείκτης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα υψηλά επίπεδα της ανοσοσφαρίνης Α υποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανθεκτικό, ενώ τα χαμηλά επίπεδα ότι είναι ευάλωτο σε μολύνσεις.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων στα παιδιά που είχαν στο σπίτι τους κάποιο κατοικίδιο ζώο ήταν σημαντικά πιο σταθερά, χωρίς αυξομειώσεις, υποδεικνύοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν υγιές και ικανό να αντιμετωπίσει λοιμώξεις από ό,τι αυτό των παιδιών που δεν ήταν εκτεθειμένα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά της συγκεκριμένης ομάδας ήταν εκτεθειμένα σε μικρόβια από τα πρώτα στάδια της ζωής της και κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρισκόταν συνεχώς σε "ετοιμότητα" για την αντιμετώπιση πιθανών λοιμώξεων.
Μιλώντας στο BBC η Δρ Μακ Νίκολας εξήγησε ότι η τάση των γονέων να κρατούν τα παιδιά μακριά από εστίες μολύνσεων τα κάνει περισσότερο ευάλωτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μοιράζονται το φαγητό τους με το σκύλο ή τη γάτα τους. Τα ζώα είναι φορείς μικροβίων και γι' αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και των ιδιοκτητών τους.


πηγή: http://health. in.gr

posted by srm1033 at 9:41 AM

3 Comments:

ta zwa kai eidika ta skulia kanoun polu kalo kai sthn psuxikh ugeia!!
koukli to skulaki dexia, eimaste kai idia ratsa!!
filia

16/3/07  

soulmates: Πράγματι έτσι είναι. Αλλά δεν το ξέρουν όλοι. Δυστυχώς πολλοί όταν περιμένουν παιδί ξεφορτώνονται τα κατοικίδια τους για αυτό ακριβώς τον λόγο.

18/3/07  

Καλημέρα :)
Αυτό το ποστ πάει κατευθείαν με mail στην Ιρένε, τη φίλη μου.
Πρόσφατα στην οικόγενειά τους έχει έρθει ένας τρελός ανιψούλης. Ο Μπέμπαρος.
Στην ίδια οικογένεια όμως υπάρχει εδώ και 4 χρόνια ο Ντένης,ο σκυλούκος. Η μάμα και ο μπαμπάς τους αγαπάνε και τους δύο.
Οι συγγενείς και οι φίλοι όμως ανησυχούν, λέει, «μήπως αποκτήσει αναπνευστικό πρόβλημα» ο Μπέμπαρου και για τα «μικρόβια». Έχουν μιλήσει για διάφορες παλαβομάρες. Έχουν μιλήσει και για τη φριχτή λέξη που ξεκινάει από φο... ΕΛΕΟΣ!
Τους έχω προτείνει μέχρι και να πάρω τον Ντένη σπίτι, αλλά φοβάμαι πως οι συγγενείς που πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα θα κάνουν καμιά βλακεία.
Θα μπορούσατε εσείς που γνωρίζετε καλύτερα το θέμα να γράψετε κάτι για τη συγκατοίκηση μωρού - σκυλιού;
Ευχαριστώ εκ των προτερών, να έχετε μια καλή μέρα

21/3/07  

Post a Comment

<< Home