Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Wednesday, March 07, 2007

Το φίμωτρο




ImageΤο έχουμε συνδυάσει με «κακούς σκύλους». Στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ χρηστικό εργαλείο Για πολλούς η εικόνα ενός σκύλου με φίμωτρο είναι αντιαισθητική, τρομακτική ή δείχνει ένα βαρεμένο ιδιόκτητη που βασανίζει το σκύλο του. Στην πραγματικότητα όμως το φίμωτρο είναι ένα εργαλείο
Το φίμωτρο με σωστή χρήση μας προσφέρει λύσεις για θέματα υγείας, ασφάλειας των γύρω ανθρώπων αλλά και προστασίας για το σκύλο μας, επίσης μας διευκολύνει σε μικροπροβλήματα.
Αρκεί να ξέρουμε πότε, ποιο και πώς θα το χρησιμοποιούμε.

Πότε;

• Κατ’ αρχήν σε πλοία και σε σιδηρόδρομους είναι υποχρεωτικό για να ταξιδέψει ο σκύλος, μαζί με το λουρί οδηγό.
• Αν ο σκύλος μας έχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να τον εξετάσει ο κτηνίατρος και δεν κάθεται είτε γιατί πονάει είτε γιατί φοβάται, βάζοντας φίμωτρο ο γιατρός κάνει καλύτερα τη δουλειά του και πολλές φορές αποφεύγει μία επικείμενη νάρκωση.
• Το ίδιο ισχύει αν προσπαθούμε να του βάλουμε φάρμακο στα αφτιά ή να τον καθαρίσουμε από τσιμπούρια, να του κάνουμε μπάνιο ακόμα και να τον βουρτσίσουμε, αν δεν τον έχουμε μάθει από μικρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουμε το φίμωτρο τον πρώτο καιρό και όταν συνηθίσει ο σκύλος μας και κάθεται ήσυχος δεν το χρησιμοποιούμε.
• Πρακτική εφαρμογή έχει και αν βάζουμε στο σκύλο μας μια αλοιφή για δερματικά για να μην μπορεί να τη γλύψει μέχρι να απορροφηθεί και έτσι γλιτώνουμε το κολάρο-χωνί.
• Φίμωτρο μπορούμε να βάλουμε, κατά τη διάρκεια της βόλτας, σε ένα λαίμαργο σκύλο, ο οποίος ότι βρίσκει κάτω το τρώει αλλά και σε ένα σκύλο που δεν του έχουμε πολύ εμπιστοσύνη, σε περιοχές που φοβόμαστε ότι έχουν ρίξει φόλες.
• Μερικά σκυλιά, περισσότερο από νευρικότητα, μασουλούν, μέσα στο αυτοκίνητο, καθίσματα, χερούλια κ.λ.π. και ιδίως αν τα αφήσουμε για λίγο μόνα τους. Είναι προτιμότερο να τους φοράτε το φίμωτρο από το να αλλάζετε ταπετσαρία στο αυτοκίνητο ή να τρέχετε στον κτηνίατρο επειδή απόκτησαν πρόβλημα στο στομάχι. Εννοείται ότι θα κάνετε δοκιμές και αν σταματήσει να καταστρέφει δε θα το φοράτε πια.
• Μερικά σκυλιά δαγκώνουν. Πολλές φορές στις σχολές, μας φέρνουν σκυλιά τα οποία ήδη έχουν δαγκώσει άλλα σκυλιά, μικρά παιδιά, ενήλικες ή σκυλιά που έχουν προδιάθεση για αυτό. Η αιτία κυρίως είναι οι ιδιοκτήτες - που έχουν δώσει λάθος εκπαίδευση είτε με πολύ βία, είτε κάνοντας όλα τα χατίρια – ή, καμιά φορά, κάποια κακή εμπειρία του σκύλου σε μικρή ηλικία. Σε μερικές περιπτώσεις προτείνουμε φίμωτρο για τη βόλτα και οι ιδιοκτήτες αντιδρούν λέγοντας ότι το θεωρούν καταπιεστικό και «άσχημη εικόνα». Ξεχνούν ότι έχουν πολλές φορές καταπιέσει το σκύλο τους, οι ίδιοι, χτυπώντας τον ή ότι καταπιέζουν όλους τους γύρω ανθρώπους, αυτούς που φοβούνται το συγκεκριμένο σκύλο, που θέλει να δαγκώσει αυτούς ή τα σκυλιά τους.
Ποιο;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη φίμωτρων, το σχήμα ποικίλει ανάλογα με τις μουσούδες πχ. άλλο φοράει ένα Γερμανικό Ποιμενικό άλλο ένα Boxer.
Υπάρχουν τα φίμωτρα καλαθάκια - πλαστικά ή συρμάτινα, τα δερμάτινα παραδοσιακά και τα καινούργια υφάσματα που μπαίνουν και εύκολα στην τσέπη μας, με το ελάττωμα όμως ότι ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει με τα άκρα του στόματός του, επειδή είναι πιο ελαστικά.

Πώς;
Το φίμωτρο συνήθως τα σκυλιά δεν το δέχονται εύκολα και είναι καλό να τους το μάθετε από μικρή ηλικία, γιατί αν χρειαστεί να το βάλετε σε ώρα ανάγκης θα δώσετε μάχη και είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρετε. Φροντίστε το μέγεθος να είναι κατάλληλο και μόλις το φορέσετε στο σκύλο σας, αρχίστε να τον περπατάτε, ώστε να του απασχολήσετε τα μπροστινά πόδια με τα οποία θα προσπαθεί να το βγάλει.
Όταν ηρεμεί προσπαθήστε να τον βάλετε να κάτσει στα δύο του πόδια, χαϊδεύοντάς τον και ηρεμώντάς τον με κουβέντες και, αν αρχίσει πάλι την προσπάθεια να το βγάλει, ξεκινήστε πάλι το περπάτημα. Αρχίστε με 5 λεπτά και σιγά σιγά αυξήστε το χρόνο μέχρι να το συνηθίσει καλύτερα.

Από τον Θοδωρή Τριάντη
pigi:www.gavmagazin e.gr
posted by srm1033 at 4:30 AM

0 Comments:

Post a Comment

<< Home