Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Tuesday, August 21, 2007

Tο σκάνδαλο με το καλααζάρ

Επειδή είναι της εποχής πρόβλημα και επειδή ήδη εχθες άκουσα άλλο ένα περιστατικό απο φίλη, αναδημοσιεύω παλιό άρθρο της καθημερινής το οποίο όμως είναι πολύ αντιπροσωπευτικό. Απο εμπειρία και μόνο , σας συμβουλεύω όλους όσοι έχετε σκυλιά να κάνετε άμεσα την εξέταση για καλααζάρ. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα και οικονομικότερα .




Tο σκάνδαλο με το καλααζάρ
Αν σκύλος σας έπαθε καλααζάρ και είχατε την «παράξενη» ιδέα να δοκιμάσετε να τον θεραπεύσετε, θα πρέπει και να το πληρώσατε πολύ ακριβά και να παρανομήσατε. Κι αυτό γιατί το φάρμακο που μπορεί να σώσει τη ζωή του, απαγορεύεται να κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ενώ πωλείται ελεύθερα σε χώρες της Ε.Ε.!

Tης TANIAΣ ΓEΩPΓIOΠOYΛOY, Φώτο.: BAΓΓEΛHΣ ZABOΣ

Οταν ο σκύλος μου έπαθε καλααζάρ, πέρυσι, εποχή που όπως έμαθα αργότερα, η ασθένεια ήταν σε μεγάλη έξαρση λόγω της αύξησης της υγρασίας, ο κτηνίατρος μού έδωσε το όνομα του φαρμάκου, Clucantime της εταιρείας Merial το οποίο, όπως μου εξήγησε, έπρεπε να αναζητήσω στο εξωτερικό. Από γνωστούς και φίλους έφθασε στα χέρια μου ένα κινητό τηλέφωνο κάποιου που «μπορούσε να βρει το φάρμακο». Τηλεφώνησα, λοιπόν, στον άγνωστο, ο οποίος πράγματι προθυμοποιήθηκε να βρει το φάρμακο. Θα έπρεπε όμως να το στείλουν στο όνομά μου και δεν μπορούσε να μου δώσει εγγυήσεις για το κόστος της διαδικασίας, δεδομένου ότι «υπάρχουν πολλά έξοδα γιατί το φέρνει ένας ταξιδιώτης». Λίγες μέρες αργότερα με ειδοποίησε ότι όλα ήταν εντάξει και μπορούσα να παραλάβω το φάρμακο πληρώνοντας 20 ευρώ το κουτί. Η συσκευασία περιέχει 5 αμπούλες και η θεραπεία απαιτεί 2 περίπου αμπούλες ημερησίως. Χρειάζονταν τουλάχιστον δεκαπέντε κουτιά, όπως μου εξήγησε ο κτηνίατρος, και μετά βλέπουμε… Aρα σύνολο 300 ευρώ, αν η τιμή έμενε σταθερή. Για να μη μιλήσει κανείς για τα υπόλοιπα έξοδα (π.χ. αμοιβή κτηνιάτρου, εξατάσεων κ.λπ.). Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα. Ο σκύλος δεν φαινόταν καθόλου άσχημα, μήπως μπορούσα να ξεκινήσω λίγο αργότερα; Ο κτηνίατρος ήταν κατηγορηματικός. Χρειάζεται άμεση θεραπεία. Εντελώς τυχαία έμαθα ότι το συγκεκριμένο φάρμακο στην Ιταλία επωλείτο απλώς στα φαρμακεία αντί 8 ευρώ το κουτί και στη Γαλλία αντί 11,80 ευρώ το κουτί. Μια φίλη που βρίσκεται στην Ιταλία ανέλαβε να το αγοράσει και να μου το στείλει. Μετά μακροχρόνια θεραπεία και αρκετές εξ Ιταλίας αποστολές του φαρμάκου, ο σκύλος μου είναι πολύ καλύτερα. Σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου, πρέπει απλώς να κάνω συχνότερα τεστ για καλααζάρ ή λεϊσμανίαση. Εξαιτίας όλης αυτής της ιστορίας ήρθα σε επαφή και με άλλους «ομοιοπαθείς» και συνειδητοποίησα ότι τη γλίτωσα πολύ φθηνά. Κάποιοι είχε χρειαστεί να δώσουν 40 ευρώ το κουτί γιατί τη συγκεκριμένη εποχή που το χρειάστηκαν το φάρμακο είχε έλλειψη και να συναντηθούν μέσα στη μαύρη νύχτα με κάποιους μεσάζοντες.

Η παραπάνω ιστορία μπορεί να είναι αληθινή μπορεί και όχι. Δεν μπορώ να σας πω γιατί κινδυνεύω να διωχθώ ποινικά. Η κυκλοφορία του Clucantime είναι παράνομη στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο οι σκύλοι που πάσχουν από καλααζάρ πρέπει να θανατώνονται. Oπως αναφέρει το άρθρο 9 του Προεδρικού Διατάγματος 400 του 1983 σχετικό με τις «Θεραπείες απομονώσεις, θανατώσεις σκύλων»:


Eνα κουτί του φαρμάκου επαρκεί για τη διήμερη θεραπεία ενός ζώου 30 κιλών. Στο εξωτερικό, το κουτί κοστίζει από 8 - 11,80 ευρώ, στην Eλλάδα, εφόσον κινείται στη μαύρη αγορά, μπορεί να φτάσει και τα 40 ευρώ. Συχνά μάλιστα όσοι το χρειάζονται αναγκάζονται να πληρώσουν και μίζα στους διάφορους μεσάζοντες. Tο διάστημα της θεραπείας ενός ζώου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως, διαρκεί τουλάχιστον 30 ημέρες.

«Oι σκύλοι που είναι προσβεβλημένοι από λεϊσμανίαση η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις θανατώνονται ύστερα από έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη με μεθόδους ευθανασίας με ευθύνη των ιδιοκτητών. Ή με ευθύνη των ιδιοκτητών τους τίθενται υπό αυστηρή απομόνωση κατά τρόπον ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι σκύλοι αυτοί να δηχθούν από φλεβοτόμους (σκνίπες)». Με βάση λοιπόν αυτήν τη νομοθεσία δεν τίθεται θέμα θεραπείας και άρα και κυκλοφορίας του φαρμάκου που ωστόσο έχει εγκριθεί σε άλλα κράτη-μέλη.

Το καλααζάρ είναι ζωοανθρωπονόσος είναι δηλαδή ασθένεια που μπορεί να περάσει από τα ζώα (σκυλιά) στον άνθρωπο. Μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας που έχει τσιμπήσει πριν ζώο το οποίο έχει τη νόσο. Ωστόσο, αν και είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια για τα σκυλιά, συνήθως οι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή και δεν αρρωσταίνουν. Η πιθανότητα μόλυνσης αφορά, λοιπόν, συγκεκριμένες ομάδες, δηλαδή ανθρώπους που έχουν ανοσοπενία ή αυτούς που είναι σε ανοσοκαταστολή, δηλαδή καρκινοπαθείς ή πάσχοντες από έιτζ.


Νόσος της Μεσογείου

Ωστόσο, η ασθένεια δεν είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αφορά την Αφρική και τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης, δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν οι σκνίπες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ερευνηθεί πλήρως και δεν έχουν βρεθεί ριζικές λύσεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης. Πάντως, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 25% των ζώων που ακολουθούν θεραπεία γιατρεύονται εντελώς, το 50% δεν έχει συμπτώματα αλλά είναι φορέας της ασθένειας και το 25% καταλήγει. Μεγάλη σημασία έχει να διαπιστωθεί η ασθένεια όσο το δυνατόν πιο σύντομα γιατί προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Επειδή και το φάρμακο που χορηγείται είναι τοξικό για τα νεφρά, ένα ζώο που υποφέρει καιρό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη θεραπεία.

Επειδή στην Ελλάδα ελάχιστοι ακολουθούν τις οδηγίες του κτηνιάτρου και δεν εξετάζουν δύο φορές το χρόνο το σκύλο τους για καλααζάρ, συχνά ανακαλύπτουν ότι ο σκύλος είναι άρρωστος όταν έχει περάσει αρκετός καιρός. Eτσι, πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι το καλααζάρ δεν θεραπεύεται. Ακριβώς αυτή η «εντύπωση» μεταφέρθηκε και στη νομοθεσία που ορίζει τη θανάτωση των ζώων. Κάπως έτσι το Clucantime άρχισε να κυκλοφορεί στη «μαύρη αγορά», γεγονός που ανεβάζει την τιμή του. Σήμερα, έχει στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο διακίνησης του φαρμάκου που με διάφορους τρόπους εισάγεται και κυκλοφορεί παράνομα.


Καθοριστική η έγκαιρη πρόγνωση...
Πώς μπορείτε να προλάβετε...
Το καλααζάρ μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας που προηγουμένως έχει τσιμπήσει ζώο που πάσχει από καλααζάρ. Πρόκειται για ένα πρωτόζωο που κυκλοφορεί στο αίμα.
Συχνά το πρωτόζωο κρύβεται μέσα στον μυελό των οστών με αποτέλεσμα οι εξετάσεις ενός ζώου να φαίνονται αρνητικές και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα να ξαναγίνονται θετικές.
Χρειάζονται 2 - 7 μήνες για την επώαση της ασθένειας, άρα πρέπει να γίνεται εξέταση δύο φορές το χρόνο.
Μεγάλο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Μπορεί όμως το ζώο για πολύ καιρό να είναι ένας ασυμπτωματικός φορέας του νοσήματος.
Ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Πρήζονται οι λεμφαδένες, προβάλλουν τα κόκκαλα και ο σκύλος αδυνατίζει, κάνει πιτυρίδα, κάνει εύκολα αιμορραγίες, ξεραίνεται η μύτη του και οι «κάλοι» στους αγκώνες και μεγαλώνουν τα νύχια...
Κυρίως όμως η ασθένεια πλήττει τα νεφρά και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.
Aπαιτείται μεγάλη προσοχή από τον ιδιοκτήτη ζώου που έχει θεραπευτεί από καλααζάρ, ώστε να αντιληφθεί γρήγορα κάποιο πρόβλημα υγείας. Tο ζώο και μετά τη θεραπεία πρέπει να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο.
Υπάρχουν μέθοδοι αρκετά αποτελεσματικής προστασίας των σκύλων από το δάγκωμα της σκνίπας, όπως τα εντομοαπωθητικά και τα ειδικά κολλάρα.

Πολλοί, αντιμετωπίζοντας το μεγάλο κόστος και τις δυσκολίες διαλέγουν να αφήσουν το σκυλί τους στο δρόμο ή να μην του κάνουν θεραπεία, βοηθώντας ουσιαστικά στη διάδοση της ασθένειας. Eτσι, πολλά αδέσποτα κατέληξαν στο δρόμο ακριβώς γιατί... έκαναν το λάθος να αρρωστήσουν. Και επειδή βέβαια κανένας δεν ομολογεί ότι κάνει μια παράνομη πράξη, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την ασθένεια ούτε γίνονται έρευνες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Είκοσι χρόνια μετά την έκδοση εκείνου του Προεδρικού Διατάγματος, η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου τα σκυλιά με καλααζάρ αντιμετωπίζονται σαν μελλοθάνατοι από την πολιτεία και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να εμπλακούν με κάθε είδους μεσάζοντες για να εξασφαλίσουν το αυτονόητο: Eνα φάρμακο που έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί ελεύθερα.

posted by srm1033 at 12:06 AM

13 Comments:

ASXOLOYMAI ME ADESPOTA KAI OTAN EPATHE KALAZAR MIA SKILITSA POU PROSEXO, MOU SISTISE MIA FILI MOU KTINIATROS TO ZILAPOUR TON 300.AYTO STOIXIZEI 3 EURO APO FARMAKEIA KAI SE PLIROFORO OTI ME 2 XAPIA TIN IMERA, PROI- VRADI, META APO 6 MHNES POU TIS EKANA EXETASEIS EINAI OK!!!STO SISTINO ANEPIFILAKTA!!

21/8/07  

Χρήστο, το ZILAPOUR το γνωρίζω. Το θέμα φυσικά είναι με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το ζώο. Οσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση της νόσου τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχεις. Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο φαρμακο αντιμετωπίζει την ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο.

21/8/07  

Hello my friend.

Thanks for posting.

Thelw na synodeysw ston pono elliniko ston koinotiko ola gia tin adifago kai anekselegkti pyrkagia aftis tis teleftaias Paraskevis sta ypostirigmata tis Peloponnisou, sto notiodytiko simeio tis Athinas, pou stoixisan tin zwi se 63 synanthrwpous sas.

Daviod Santos

29/8/07  

το zilapur είναι λεισμανιωστατικό ενω το glucactime λεισμανιωκτονο.Δηλαδή πρώτα πρεπει να σκοτώσουμε το πρωτόζωο κ επικουρικα μετά το zilapur.Βέβαια αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα κ η νόσοs είναι σε αρχικά στάδια τοτε ίσωs βοηθήσει κ το zilapur.Πάντωs το θέμα είναι τεράστιο όπωs κ οι γνωμεs πολλεs.Tέλοs υπάρχει ενα παραθυράκι στο νόμο ώστε να μην είναι κανείs παράνομοs

31/8/07  

Έναν αδέσποτο σκυλάκο που βρήκα αφημένο ,και πήρα σπίτι μου για χρόνια, νόσησε απο καλαζαρ. Θεραπεύτηκε με επίπονες προσπάθειες και με κάποιο κόστος αλλά ήταν το τελευταίο που με απασχολούσε. Έζησε για πολύ καιρό μετέπειτα αλλά πέθανε γιατί τα νεφρά του δεν άντεξαν μετά από τα τόσα ισχυρά φάρμακα. Η παράταση ζωής του όμως ήταν θεαματικά μεγάλη.

1/9/07  

Αρώστησε απο καλαζαρ ένας σκυλάκος που είχα βρει στο δρομο αφημενο και ειχα υιοθετησει επι χρονια.

Θεραπευτηκε απο την ασθενεια μετα απο επιπονες προσπαθειες και μεγαλο κοστος αλλα ηταν το τελευταιο που με ενοιαζε.

Εζησε για πολυ καιρο κατοπιν και πεθανε απο τα νεφρα του τα οποια πειραχτηκαν απο τις υπερβολικες δοσεις φαρμακων.

Η παραταση ζωη του ομως ηταν θεαματικη.

Η ζςη ειναι πολυτιμη για να παραδινουμε τα οπλα ετσι ευκολα.

1/9/07  

Οποιος χρειαστεί φάρμακα από Αγγλία έχω κονέ και εξαιρετικά ζωόφιλο μάλιστα. Ειδοποίησε με.

27/9/07  

Ο Μπάμπης μου νοσεί από καλαζάρ. Μια μέρα δεν έφαγε και κατευθείαν τον πήγα για check up. Δύο βδομάδες ήταν κατάκοιτος, τον βοηθούσα να κάνει κακά, ήταν μόλις οκτώ μηνών. Κάποιο κάθαρμα τον άφησε και έφυγε (χωρίς scalibor)οταν ήταν μόλις τεσσάρων (υπολογίζω). Ο γιατρός είναι φίλος μου, μου λεέι το glucatine θα του κάνει ζημιά. Ετσι πηγαμε (με ρίσκο αφού με την πρώτη ανορεξία χτύπησε καμπανάκι)μόνο με σχεδιασμένη διατροφή ,zylapour και τόνους αγάπης (μαζί με μπόλικα λεφτά - χαλάλι του). Σήμερα τρια χρονια μετα ο Μπαμπης μου πετάει, τρέχει μαζί μου, και είναι γλύκας με δύο χαπια την ημέρα και ακομη περισσότερη αγάπη. Συμπέρασμα 1)Μην τα παρατάτε!! 2)όλοι οι κτηνίατροι ΔΕΝ είναι τυχοδίωκτες 3) Η μεγαλύτερη ανταμοιβη είναι οταν τον βλέπω δυνατό να κοιμάται στην αγκαλιά μου αν και είναι 35 κιλά !!

15/5/08  

Mε zylapour εχω σωσει 2 σκυλια μου μεχρι τωρα και παω για το τριτο μεχρι και ο κτηνιατρος μου επαθε πλακα απο την κατασταση του σκυλου μετα το zylapour εκεινος μου ελεγε για κατι ενεσεις που θα στοιχιζαν 600 ευρω ,τωρα πλεον προτεινη και αυτος zylapour :)

30/6/11  

paidia x8es ema8a oti o skulos mou exei kalazar k eimai tromokratimenos... apo ekei pou ton phga apla gia ena proliptiko tsec up k pou nomiza oti 8a htan ola kala... tespa auto pou 8elw na sas rwthsw einai pia 8erapeia einai pragmatika kalh? exw mperdeftei de 3erw ti na tou kanw... to mono sigouro einai oti se kamia periptwsh de 8elw na ton xasw, k poso mallon na kanw kapoia la8os kinhsh me farmaka... o kthniatros mou proteine zylapour gia eforou zwhs. uparxei kati pou apla na einai gia 8erapeia k na feugei apo panw tou h arrwstia???

3/12/11  

Kwsta tha kaneis oti sou pei o kthniatros sou, to zylapour einai apotelesmatiko farmako kai idietaira an o ios einai se arxiko stadio

3/12/11  

παιδια για σταδια τι ξερουμε?ο δικος μου εχει 1/1600.τι σταδιο ειναι αυτο?

11/5/13  

Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση και ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗ αυτό είναι το "φαρμακευτικό σχήμα" που ισχύει. Τόσο το Glucantime όσο και το Pentostam είναι ΤΟΞΙΚΑ με πολλές παρενέργειες. Εμένα ο δικός μου σκύλος διαγνώστηκε πρόσφατα με 1/200 ενώ τον ΜΑΡΤΙΟ μόλις ήταν καθαρός. Τι να πεί κανείς. Έχω αλλάξει ριζικά τη διατροφή του, έχω ενισχύσει απίστευτα το ανοσοποιητικό του με ειδικά συμπληρώματα και σε 20 μέρες ξανά αιματολογικές. Ευτυχώς είναι σε αρχικό στάδιο, σκυλί του σπιτιού γι αυτό ελπίζω να συνεργαστούμε και να τα καταφέρουμε. Είμαι άλλης προσέγγισης, πιό ολιστικής, γιατί έχω δει απίστευτα αποτελέσματα μέσω της διατροφής. Θα επανέλθω με νεότερα. Στόχος μου είναι απλά να πω σε όλους ότι ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΜΕ τότε μόνο τότε το σκυλί μας καταλήγει.

28/5/13  

Post a Comment

<< Home