Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Friday, September 01, 2006

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ



Αν περιμένετε μωρό, ίσως έχετε ακούσει για την τοξοπλάσμωση που προκαλεί σοβαρά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Ας δούμε προσεκτικά τι συμβαίνει πριν αποφασίσουμε να διώξουμε τη γάτα από το σπίτι ή την πετάξουμε στον κήπο, επειδή «ωρύεται η πεθερά», κι ας συνηθίζεται! Γιατί οι γάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή χαράς και συντροφιάς για τα αφεντικά τους κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και ακόλουθα, μετά τη γέννηση ενός παιδιού...

H προσβολή μιας γυναίκας από τοξοπλάσμωση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή ή μια σειρά από δυσμορφίες στη γέννηση, αν μεταφέρει τη μόλυνση στο αγέννητο μωρό της.

Ένας από τους τρόπους να μολυνθεί κανείς είναι μέσω της επαφή με τα μολυσμένα κόπρανα των γατών αλλά, δυστυχώς, μπορείτε να προσβληθείτε από τοξοπλάσμωση ακόμα και αν διώξετε το αγαπημένο σας «γατομωρό». Παρόλο που οι γάτες είναι το μόνο είδος ζώου που αποβάλλει το μολυσμένο τμήμα στα κόπρανά τους, άλλα ζώα μπορούν, επίσης, να διαδώσουν την τοξοπλάσμωση αν φάμε το μολυσμένο κρέας τους χωρίς να έχει μαγειρευτεί σωστά.

Οι γάτες αποκτούν τοξοπλάσμωση ΜΟΝΟ αν φάνε μολυσμένο ωμό κρέας, μολυσμένα πουλιά, ποντίκια ή χώμα. Αισίως, η κατοχή γάτας δεν αυξάνει απαραίτητα το ρίσκο απόκτησης τοξοπλάσμωσης. Μια κατανόηση του κύκλου ζωής του Toxoplasma gondii (T. Gondii) μπορεί να καθησυχάσει τους φόβους προσβολής μέσω της γάτας μας.

Μετάδοση της Ασθένειας
Το T. Gondii είναι ένας οργανισμός που μπορεί να προσβάλλει όλα τα θηλαστικά, τα οποία αποτελούν τους ενδιάμεσους ξενιστές. Μόλις η γάτα μολυνθεί από τοξοπλάσμωση, ουσιαστικά αποκτά ανοσία και μπορεί μόνο ΣΠΑΝΙΑ να ξαναμολυνθεί. Έτσι, φυσιολογικά, μόνον κατά την πρώτη έκθεση της γάτας στο T. Gondii μπορεί η γάτα να αποβάλλει πιθανά μολυσματικές ωοκύστες (που αναπαράγουν μικροοργανισμούς). Επιπλέον, οι ωοκύστες δεν είναι άμεσα μολυσματικές, καθώς απαιτείται μια περίοδος επώασης μεταξύ μιας και πέντε ημερών.

Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν τοξοπλάσμωση με έναν από τους τρεις τρόπους.

1. Συχνότερα, μέσω της κατανάλωσης μισοψημένου κρέατος, το οποίο περιέχει το T.Gondii μέσα σε κύστες στον ιστό.

2. Λιγότερο συνήθης είναι η απόκτηση μέσω της άμεσης κατάποσης μολυσματικών ωοκυστών.

3. Σε ένα αγέννητο μωρό η μετάδοση της ασθένειας μέσω του πλακούντα μπορεί να συμβεί όταν η μητέρα αποκτά μια κύρια μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πιθανότητα προσβολής
Επειδή είναι δύσκολο οι γάτες να μεταδώσουν την τοξοπλάσμωση απευθείας σε όσους τις φροντίζουν, μια έγκυος γυναίκα είναι γενικά ΑΠΙΘΑΝΟ να προσβληθεί από την ασθένεια από την κατοικίδια γάτα της, για διάφορους λόγους:

Μείωση του κινδύνου
Ακόμη κι αν είναι απίθανο να μολυνθείτε από τοξοπλάσμωση από τη γάτα σας, η πρόληψη είναι καλή ιδέα. Αν είστε αφεντικά γατών και περιμένετε μωρό μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από τοξοπλάσμωση:

Ανακεφαλαιώνοντας, το να «ξεφορτωθείτε» τη γάτα σας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα απαραίτητο μέτρο προφύλαξης. Η παρέα της έχει ανυπολόγιστα πλεονεκτήματα, ως προς τη συντροφιά και την αγάπη. Παρόλο που είναι δυνατό οι γάτες να μεταδώσουν την τοξοπλάσμωση, ο κίνδυνος να την «κολλήσετε» από τη δική σας είναι χαμηλός, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε πιστά τις ανωτέρω οδηγίες. Έτσι, η γάτα σας μπορεί να παραμείνει, με ασφάλεια, ένα αγαπητό μέλος της οικογένειάς σας και να χαρεί μαζί σας τη νέα άφιξη, το μωρό σας.

πηγή :www.interpet.gr

posted by srm1033 at 11:17 AM

1 Comments:

Έτσι μπράβο ! Όχι στην άδικη δυσφήμισή μας.

Σ:)))

8/9/06  

Post a Comment

<< Home