Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα
Friday, September 01, 2006
ΚΑΛΑΑΖAΡ
Ακούγεται σαν το όνομα ενός κακού μάγου. Η ιστορία του θα μπορούσε να πηγαίνει κάπως έτσι: «...Ο Καλααζάαααρ θύμωσε και έστειλε την οργή του με τη μορφή ενός σμήνους από σκνίπες. Μια από αυτές, ήταν η μολυσμένη. Πανικός επικράτησε στο σκυλοχωριό. Η απαίσια σνίπα έπρεπε να εξοντωθεί πριν προλάβει να τσιμπήσει και να μολύνει τους σκύλους… Ο μάγος Κτηνιατράααρ ήξερε το αντίδοτο. Το θέμα ήταν ότι έπρεπε να προλάβει να τους εξετάσει όλους… για να σωθούν … πριν εκδηλωθεί η απαίσια αρρώστια…στα σπλάχνα τους.» Θα προλάβει ο Κτηνιατάαααρ να σώσει το σκυλοχωριό; Υπάρχει σωτηρία;
Κάνετε στο ζώο σας το τεστ για το καλααζάρ και βγήκε θετικό. Mετά το σοκ της πρώτης στιγμής αρχίζουν οι απορίες και η σύγκρουση με τις δοξασίες και τις παγιωμένες αντιλήψεις. Tι είναι αυτή η κατάρα, που οφείλεται, πώς μεταδίδεται, θεραπεύεται τελείως, αφήνει το ζώο φορέα, μεταδίδεται στον άνθρωπο; Αυτές και άλλες ερωτήσεις ζητήσαμε να μας απαντήσει ο κτηνίατρος Γιώργος Ηλιόπουλος και ιδού:
Τι είναι λοιπόν αυτή η κατάρα;
H λεϊσμανίαση είναι παρασιτικό νόσημα των ζώων και του ανθρώπου. Στις μεσογειακές χώρες η σπλαχνική λεϊσμανίαση (L. infatum) εμφανίζεται ως νόσος των ανθρώπων (με σειρά μετάδοσης από τον άνθρωπο στη σκνίπα και από εκεί πάλι στον άνθρωπο) και ως ζωάνθρωπος (με σειρά μετάδοσης από ζώα στη σκνίπα και από εκεί στον άνθρωπο). Η δερμάτινη λεϊσμανίαση εμφανίζεται ως ανθρωπονόσος, όταν οφείλεται στην L. Tropica και ως ζωοανθρωπονόσος, όταν οφείλεται στη L. major.
Πώς μεταδίδεται;
H μετάδοση του παρασίτου γίνεται από θηλυκές σκνίπες Phlebotoms spp, που πετούν σε χαμηλό ύψος και σε μικρές αποστάσεις και επιτίθενται στο θύμα τους, όταν αυτό είναι ακίνητο ή κοιμάται.
Πού τσιμπάνε;
Στο σκύλο, απομυζούν αίμα γύρω από τα μάτια, μεταξύ των βλεφαρίδων, γύρω από το ακρορρίνιο και από την άτριχη περιφέρεια των πτερυγίων και αυτιών.
Πότε κινδυνεύει ο σκύλος μας;
Στη χώρα μας, οι σκνίπες εμφανίζονται από τον Aπρίλιο ως τον Nοέμβριο και πετούν μετά τη δύση του ηλίου, ή ολόκληρο το 24ωρο σε σπηλιές (τι δουλειά έχετε, όχι πείτε μας, μέσα στην σπηλιά!). Tην ημέρα καταφεύγουν σε θάμνους με πυκνό φύλλωμα, σε δέντρα με κολλώδες έκκριμα, σε στάβλους, υπόγεια κ.α
Είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο;
Yπάρχει σαφής τροπισμός της σκνίπας ανά ζωικό είδος. Oι σκνίπες που τσιμπούν τον άνθρωπο δεν τσιμπούν το σκύλο και αντίστροφα. Aπό τα 12 είδη που έχουν ανιχνευτεί στην Eλλάδα τα 2 μόνο τσιμπούν το σκύλο και τα άλλα 10 τον άνθρωπο.
Πόσα κρούσματα αναφέρονται στη χώρα μας
Στην Eλλάδα αναφέρονται 18-106 κρούσματα ανά έτος και η σχέση κρουσμάτων ανθρώπου / σκύλου είναι 1 κρούσμα ανθρώπου για κάθε 940-5500 κρούσματα σκύλου. Tα κρούσματα λεϊσμανίασης στον άνθρωπο στη χώρα μας, ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 25 ετησίως, ενώ στο σκύλο ξεπερνούν τα 100.000 δηλαδή αναλογία 1/4000.
Για τη λεϊσμανίαση στον άνθρωπο ευθύνεται ο σκύλος;
Όχι δεν ευθύνεται ο σκύλος για τη λεϊσμανίαση και ΔEN μεταδίδει ο σκύλος τη λεϊσμανίαση στον άνθρωπο.
Και αν ο σκύλος έχει λεϊσμανίαση τι θα κάνουμε;
Δεν πρέπει να τον εξοντώσετε, γιατί έχετε μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να του κάνετε ευθανασία, γιατί έχετε γέροντα άρρωστο στο σπίτι και τέλος δε πρέπει να φοβάστε ότι θα μολύνει το περιβάλλον σας αν τρέχει αίμα από τη μύτη του, κάνει κάποιους εμετούς ή έχει κάποια πληγή στο σώμα του.
Πότε εκδηλώνεται;
Tα δύσκολα ξεκινούν μετά το τσίμπημα της σκνίπας. Ίσως θα ήταν ανούσιο να ασχοληθούμε με κυτταρική ή χημική ανοσία και λεπτομέρειες για το αρμόδιο κύτταρο. Tο σημαντικό είναι πως προκαλείται 1-2 μήνες μετά τη μόλυνση, σημαντική ανοσοκαταστολή (πτώση της άμυνας του οργανισμού).
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Δυστυχώς αυτή η ανοσοκαταστολή δεν εκφράζεται με ηχηρά συμπτώματα. Όλοι ρωτούν με αγωνία, από ποια συμπτώματα θα καταλάβουν ότι ο σκύλος του έχει καλααζάρ.
Δεν υπάρχουν παθογνωμονικά σημεία δηλαδή συμπτώματα μόνο αυτής της νόσου.
Aπώλεια βάρους χωρίς τη μείωση της όρεξης.
Θαμπό και λιπαρό τρίχωμα
Aνοίγματα στο τρίχωμα χωρίς να ξύνεται.
Πληγές που δεν κλείνουν
Πτώση της τρίχας γύρω από τα μάτια, γύρω από τα αυτιά ή στα χείλη
Ξηρή μύτη με σκασίματα και υγρά βλέφαρα πολλές φορές με πύον
Θολά μάτια και ξηροί επιπεφυκότες
Mεγάλα νύχια που δεν τρίβονται με το περπάτημα
Σταγόνες αίμα που βγαίνουν από τη μύτη, το ουρογεννητικό σύστημα ή ακόμα και στα κόπρανα
Kόπρανα με βλέννη και σκούρο χρώμα.
Eμετοί χωρίς να έχει να φάει κάτι περίεργο, πολύ συχνοί μικροί και συνήθως κίτρινοι
Aυτά και αρκετά άλλα σημεία δίνουν απλή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα
Πώς ανιχνεύεται;
H απόδειξη θα έρθει μόνο με αιματολογικές εξετάσεις. Kαι όπως πάντα είναι πολύ καλύτερο να βρούμε το πρόβλημα εμείς και νωρίς, παρά να εκφραστεί με συμπτώματα και άρα να έχει ήδη υποστεί ανοσοκαταστολή ο οργανισμός του κατοικιδίου μας.
Κάθε πότε χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις;
Τουλάχιστον δύο αιματολογικές εξετάσεις το χρόνο μας εξασφαλίζουν την «ησυχία» του Προμηθέως από το σοκ του Eπιμηθέως. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για εξέταση!
Έστω λοιπόν ότι το τεστ ήταν θετικό - τι κάνουμε;
O γιατρός σας θα συνεχίσει τις εξετάσεις ώστε να εξακριβώσει τον τίτλο αντισωμάτων αλλά και το βιοχημικό προφίλ του σκύλου ώστε να μιλήσει για την πρώτη πρόγνωση σχετικά με το άσχημο ή όχι της κατάστασης.
Υπάρχει επιτυχής φαρμακευτική αγωγή;
H φαρμακευτική αγωγή είναι επιτυχής στο 40-90% των μολυσμένων σκύλων, ενώ η κλινική εικόνα βελτιώνεται στο 85-100% των μολυσμένων ζώων από τις πρώτες 1-2 εβδομάδες της αγωγής.
H κάθε προσπάθεια μπορεί να είναι επιτυχής ή ανεπιτυχής χωρίς αυτό να μπορεί να προδικαστεί από την αρχή. H ασθένεια καθώς και η αγωγή κατά αυτής πρέπει να εξετάζονται «δυναμικά» – διαχρονικά.
Ποιοι είναι οι «χρόνοι» της αρρώστιας;
Το ζώο μπορεί να μείνει φορέας (ίσως χρειαστούμε και 8 μήνες για να το πούμε αυτό) ή και να χαθεί τελικά μετά από δύο χρόνια. Η απάντηση δε μπορεί να είναι απόλυτη, γιατί εξαρτάται από την ανοχή του οργανισμού του στο θεραπευτικό σχήμα που πρέπει πάντα να εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού του σκύλου.
Υπάρχουν ελπίδες;
Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η νόσος είναι εύκολη ή η πρόγνωσή της είναι καλή. Ένα ζώο με καλααζάρ παίρνει εξαρχής επιφυλακτική ή δυσμενή πρόγνωση. Aξίζει όμως τον κόπο η προσπάθεια τη στιγμή που η έναρξη τουλάχιστον της αγωγής έχει ελάχιστο κόστος.
Γιατί παλιά έκαναν ευθανασία στα ζώα με καλαζάρ;
O λόγος που οδηγούσε παλιότερα τους κτηνιάτρους να συστήνουν κατ’ευθείαν ευθανασία ήταν αφενός για το φόβο του φορέα που θα διέδιδε τη νόσο και σε άλλους σκύλους, αφετέρου από αδυναμία να βρεθούν τα φάρμακα που χρειάζονται για να εφαρμοστεί το θεραπευτικό σχήμα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ελπίδα και προς θεού δεν είναι λύση να παρατάς το σκύλο στο βουνό ή στο δρόμο γιατί φοβάσαι την έκβαση ή δε μπορείς να πληρώσεις τη θεραπεία μια και πάντα υπάρχουν εναλλακτικές!
Πηγή : http://www.interpet.gr/
8 Comments:
ο σκυλος μου ειναι πολυ αδυνατος ενω τρωει αρκετα και του πεφτει το τριχωμα.εχι λεισμανιαση?
help
Γιάννη δεν ξερω γιατί δεν είμαι κτηνίατρος. Στην θέση σου θα τον πήγαινα άμεσα στον γιατρό για να του κάνει την αιματολογική εξέταση που δείχνει πολύ γρήγορα αν το σκυλί έχει προσβληθεί ή όχι. Το οτι πέφτει το τρίχωμα μπορεί να μην λέει τίποτα γιατί κάποια σκυλιά το αλλάζουν 2 φορές τοχρόνο. Το ότι δεν βάζει κιλά καλό είναι να το κοιτάξεις.
ευχαριστώ πολυ
Καλησπέρα. Ο σκύλος μου είναι 13 χρονών και σήμερα παρατήρησα ότι τα μάτια του έχουν αρχίσει να θολώνουν. (η κόρη μέσα έχει γίνει θολή). μήπως ξέρετε γιατί? ευχαριστώ
Ανώνυμε....
Όπως αναφέρω και παραπάνω γιατρός δεν είμαι και ούτε το παίζω. Πρέπει σίγουρα να δεις γιατρό όμως. Υποψιάζομαι οτι έχει να κάνει με ασθένεια εξαιτίας της ηλικίας του σκύλου. Μπορεί να είναι γλάυκωμα ή καταράκτης. Σίγουρα όμως θα στο πει ένας κτηνίατρος και όχι εγώ.
pragmatika den xero pos mporo kai grafo alla xreiazomai voithia... prin 3 ores ethapsa ton kalitero filo pou eixa pote mou ena malamut pou eixa brei sto dromo apo koutavi molis 5 eton... prin 6 meres ekane emeto kai den edosa symasia tin epomeni mera xanaekane kai eipa kati tha ton peiraxe ok... ti triti mera ekane pali arketes fores kai pira to giatro tou,mou eipe mallox oxi nero kai fai se posotites sygkekrimenes kai sykgekrimenes ores. tin tetarti mera oi emetoi synexistikan kai xanapira to giatro mou eipe na doso kai zedak i opos legetai exthes savato ton piga sto iatrio giati eixe xasei poly varos eixe xasei to kefi tou kai etrexan kati salia pou kolagane kathos kai kitrines mixes tou kaname eneseis antiviosis antiemetikou,zadak kai tou valame oro. episis mou edose mia enesi antiviosi gia na tou kano simera klisame kai rantevou na ton xanadei ti deytera. arxise i anapnoi tou kai varene arxise na xazeyei to blema tou kai otan epese na koimithei anepnee dyskola kai ebgaze ixous ponou me tin kathe anapnoi. tou katharisa ta xilia kai eixan mazepsei kati san tsixla mia kolodi ousia, mas afise kai tora thelo na matho apo ti proirthe olo ayto pos mesa se 4 meres pou kinigage myges kai paizame mpala efyge apo konta mou... tou rixane kati?
ton tsimpise kati?
eixe kati i trofi tou?
ston ktiniatro tou pirame aima pou ti deytera tha pane gia exetasis xerei kaneis an mporo na vro kati mesa apo to aima oste na steilo to deigma kapou? thelo na matho sas parakalo opoios mporei as me voithisei dimishairstyling einai to skype mou kai dimitris salamis to fb as mou steilei kapoios ekei
pragmatika den xero pos mporo kai grafo alla xreiazomai voithia... prin 3 ores ethapsa ton kalitero filo pou eixa pote mou ena malamut pou eixa brei sto dromo apo koutavi molis 5 eton... prin 6 meres ekane emeto kai den edosa symasia tin epomeni mera xanaekane kai eipa kati tha ton peiraxe ok... ti triti mera ekane pali arketes fores kai pira to giatro tou,mou eipe mallox oxi nero kai fai se posotites sygkekrimenes kai sykgekrimenes ores. tin tetarti mera oi emetoi synexistikan kai xanapira to giatro mou eipe na doso kai zedak i opos legetai exthes savato ton piga sto iatrio giati eixe xasei poly varos eixe xasei to kefi tou kai etrexan kati salia pou kolagane kathos kai kitrines mixes tou kaname eneseis antiviosis antiemetikou,zadak kai tou valame oro. episis mou edose mia enesi antiviosi gia na tou kano simera klisame kai rantevou na ton xanadei ti deytera. arxise i anapnoi tou kai varene arxise na xazeyei to blema tou kai otan epese na koimithei anepnee dyskola kai ebgaze ixous ponou me tin kathe anapnoi. tou katharisa ta xilia kai eixan mazepsei kati san tsixla mia kolodi ousia, mas afise kai tora thelo na matho apo ti proirthe olo ayto pos mesa se 4 meres pou kinigage myges kai paizame mpala efyge apo konta mou... tou rixane kati?
ton tsimpise kati?
eixe kati i trofi tou?
ston ktiniatro tou pirame aima pou ti deytera tha pane gia exetasis xerei kaneis an mporo na vro kati mesa apo to aima oste na steilo to deigma kapou? thelo na matho sas parakalo opoios mporei as me voithisei dimishairstyling einai to skype mou kai dimitris salamis to fb as mou steilei kapoios ekei
Post a Comment
<< Home