Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα

Friday, August 31, 2007

Εκστρατεία διάσωσης της Φιλοζωϊκής Εταιρίας και του σωματείου Stray.gr


  
Και τα ζώα στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας φωνάζουν «βοήθεια». 
  
Ενισχύστε και εσείς την εκστρατεία της Ελληνικής Φιλοζωϊκής Εταιρίας
και του Φιλοζωϊκού σωματείου
Stray.gr
και δώστε μία ελπίδα στα τραυματισμένα και αβοήθητα τετράποδα
που περιμένουν στα χωριά της Ηλίας.
Ο πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Εταιρίας Κ. Ζώης μαζί με κτηνίατρο,
εθελοντές του
Stray και ιατρικό εξοπλισμό θα ξεκινήσουν την Δευτέρα,
με φορτηγό της Φιλοζωϊκής, το ταξίδι- μαραθώνιο βοηθείας- στις περιοχές
που εκατοντάδες ζώα έχουν την ανάγκη μας.
  
Κάθε συνεισφορά σε αυτό τον αγώνα είναι σωτήρια για τα πεινασμένα ζώα
που υπομένουν σιωπηλά το δικό τους μαρτύριο.
§  Ζητούμε τροφές για σκύλους και γάτες
§  Ζητούμε κλουβιά μεταφοράς 
§  Ζητούμε εθελοντές που θα λάβουν μέρος στην αποστολή
  
Μην ξεχνάτε!  Και τα ζώα στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας
φωνάζουν «βοήθεια».
Για περισσότερες πληροφορίες
καλέστε την κυρία Σοφία Τζονίκη
6945237270
  
  
  


posted by srm1033 at 4:47 AM 0 comments

Tuesday, August 21, 2007

Tο σκάνδαλο με το καλααζάρ

Επειδή είναι της εποχής πρόβλημα και επειδή ήδη εχθες άκουσα άλλο ένα περιστατικό απο φίλη, αναδημοσιεύω παλιό άρθρο της καθημερινής το οποίο όμως είναι πολύ αντιπροσωπευτικό. Απο εμπειρία και μόνο , σας συμβουλεύω όλους όσοι έχετε σκυλιά να κάνετε άμεσα την εξέταση για καλααζάρ. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα και οικονομικότερα .




Tο σκάνδαλο με το καλααζάρ
Αν σκύλος σας έπαθε καλααζάρ και είχατε την «παράξενη» ιδέα να δοκιμάσετε να τον θεραπεύσετε, θα πρέπει και να το πληρώσατε πολύ ακριβά και να παρανομήσατε. Κι αυτό γιατί το φάρμακο που μπορεί να σώσει τη ζωή του, απαγορεύεται να κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ενώ πωλείται ελεύθερα σε χώρες της Ε.Ε.!

Tης TANIAΣ ΓEΩPΓIOΠOYΛOY, Φώτο.: BAΓΓEΛHΣ ZABOΣ

Οταν ο σκύλος μου έπαθε καλααζάρ, πέρυσι, εποχή που όπως έμαθα αργότερα, η ασθένεια ήταν σε μεγάλη έξαρση λόγω της αύξησης της υγρασίας, ο κτηνίατρος μού έδωσε το όνομα του φαρμάκου, Clucantime της εταιρείας Merial το οποίο, όπως μου εξήγησε, έπρεπε να αναζητήσω στο εξωτερικό. Από γνωστούς και φίλους έφθασε στα χέρια μου ένα κινητό τηλέφωνο κάποιου που «μπορούσε να βρει το φάρμακο». Τηλεφώνησα, λοιπόν, στον άγνωστο, ο οποίος πράγματι προθυμοποιήθηκε να βρει το φάρμακο. Θα έπρεπε όμως να το στείλουν στο όνομά μου και δεν μπορούσε να μου δώσει εγγυήσεις για το κόστος της διαδικασίας, δεδομένου ότι «υπάρχουν πολλά έξοδα γιατί το φέρνει ένας ταξιδιώτης». Λίγες μέρες αργότερα με ειδοποίησε ότι όλα ήταν εντάξει και μπορούσα να παραλάβω το φάρμακο πληρώνοντας 20 ευρώ το κουτί. Η συσκευασία περιέχει 5 αμπούλες και η θεραπεία απαιτεί 2 περίπου αμπούλες ημερησίως. Χρειάζονταν τουλάχιστον δεκαπέντε κουτιά, όπως μου εξήγησε ο κτηνίατρος, και μετά βλέπουμε… Aρα σύνολο 300 ευρώ, αν η τιμή έμενε σταθερή. Για να μη μιλήσει κανείς για τα υπόλοιπα έξοδα (π.χ. αμοιβή κτηνιάτρου, εξατάσεων κ.λπ.). Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα. Ο σκύλος δεν φαινόταν καθόλου άσχημα, μήπως μπορούσα να ξεκινήσω λίγο αργότερα; Ο κτηνίατρος ήταν κατηγορηματικός. Χρειάζεται άμεση θεραπεία. Εντελώς τυχαία έμαθα ότι το συγκεκριμένο φάρμακο στην Ιταλία επωλείτο απλώς στα φαρμακεία αντί 8 ευρώ το κουτί και στη Γαλλία αντί 11,80 ευρώ το κουτί. Μια φίλη που βρίσκεται στην Ιταλία ανέλαβε να το αγοράσει και να μου το στείλει. Μετά μακροχρόνια θεραπεία και αρκετές εξ Ιταλίας αποστολές του φαρμάκου, ο σκύλος μου είναι πολύ καλύτερα. Σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου, πρέπει απλώς να κάνω συχνότερα τεστ για καλααζάρ ή λεϊσμανίαση. Εξαιτίας όλης αυτής της ιστορίας ήρθα σε επαφή και με άλλους «ομοιοπαθείς» και συνειδητοποίησα ότι τη γλίτωσα πολύ φθηνά. Κάποιοι είχε χρειαστεί να δώσουν 40 ευρώ το κουτί γιατί τη συγκεκριμένη εποχή που το χρειάστηκαν το φάρμακο είχε έλλειψη και να συναντηθούν μέσα στη μαύρη νύχτα με κάποιους μεσάζοντες.

Η παραπάνω ιστορία μπορεί να είναι αληθινή μπορεί και όχι. Δεν μπορώ να σας πω γιατί κινδυνεύω να διωχθώ ποινικά. Η κυκλοφορία του Clucantime είναι παράνομη στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο οι σκύλοι που πάσχουν από καλααζάρ πρέπει να θανατώνονται. Oπως αναφέρει το άρθρο 9 του Προεδρικού Διατάγματος 400 του 1983 σχετικό με τις «Θεραπείες απομονώσεις, θανατώσεις σκύλων»:


Eνα κουτί του φαρμάκου επαρκεί για τη διήμερη θεραπεία ενός ζώου 30 κιλών. Στο εξωτερικό, το κουτί κοστίζει από 8 - 11,80 ευρώ, στην Eλλάδα, εφόσον κινείται στη μαύρη αγορά, μπορεί να φτάσει και τα 40 ευρώ. Συχνά μάλιστα όσοι το χρειάζονται αναγκάζονται να πληρώσουν και μίζα στους διάφορους μεσάζοντες. Tο διάστημα της θεραπείας ενός ζώου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως, διαρκεί τουλάχιστον 30 ημέρες.

«Oι σκύλοι που είναι προσβεβλημένοι από λεϊσμανίαση η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις θανατώνονται ύστερα από έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη με μεθόδους ευθανασίας με ευθύνη των ιδιοκτητών. Ή με ευθύνη των ιδιοκτητών τους τίθενται υπό αυστηρή απομόνωση κατά τρόπον ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι σκύλοι αυτοί να δηχθούν από φλεβοτόμους (σκνίπες)». Με βάση λοιπόν αυτήν τη νομοθεσία δεν τίθεται θέμα θεραπείας και άρα και κυκλοφορίας του φαρμάκου που ωστόσο έχει εγκριθεί σε άλλα κράτη-μέλη.

Το καλααζάρ είναι ζωοανθρωπονόσος είναι δηλαδή ασθένεια που μπορεί να περάσει από τα ζώα (σκυλιά) στον άνθρωπο. Μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας που έχει τσιμπήσει πριν ζώο το οποίο έχει τη νόσο. Ωστόσο, αν και είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια για τα σκυλιά, συνήθως οι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή και δεν αρρωσταίνουν. Η πιθανότητα μόλυνσης αφορά, λοιπόν, συγκεκριμένες ομάδες, δηλαδή ανθρώπους που έχουν ανοσοπενία ή αυτούς που είναι σε ανοσοκαταστολή, δηλαδή καρκινοπαθείς ή πάσχοντες από έιτζ.


Νόσος της Μεσογείου

Ωστόσο, η ασθένεια δεν είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αφορά την Αφρική και τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης, δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν οι σκνίπες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ερευνηθεί πλήρως και δεν έχουν βρεθεί ριζικές λύσεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης. Πάντως, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 25% των ζώων που ακολουθούν θεραπεία γιατρεύονται εντελώς, το 50% δεν έχει συμπτώματα αλλά είναι φορέας της ασθένειας και το 25% καταλήγει. Μεγάλη σημασία έχει να διαπιστωθεί η ασθένεια όσο το δυνατόν πιο σύντομα γιατί προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Επειδή και το φάρμακο που χορηγείται είναι τοξικό για τα νεφρά, ένα ζώο που υποφέρει καιρό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη θεραπεία.

Επειδή στην Ελλάδα ελάχιστοι ακολουθούν τις οδηγίες του κτηνιάτρου και δεν εξετάζουν δύο φορές το χρόνο το σκύλο τους για καλααζάρ, συχνά ανακαλύπτουν ότι ο σκύλος είναι άρρωστος όταν έχει περάσει αρκετός καιρός. Eτσι, πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι το καλααζάρ δεν θεραπεύεται. Ακριβώς αυτή η «εντύπωση» μεταφέρθηκε και στη νομοθεσία που ορίζει τη θανάτωση των ζώων. Κάπως έτσι το Clucantime άρχισε να κυκλοφορεί στη «μαύρη αγορά», γεγονός που ανεβάζει την τιμή του. Σήμερα, έχει στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο διακίνησης του φαρμάκου που με διάφορους τρόπους εισάγεται και κυκλοφορεί παράνομα.


Καθοριστική η έγκαιρη πρόγνωση...
Πώς μπορείτε να προλάβετε...
Το καλααζάρ μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας που προηγουμένως έχει τσιμπήσει ζώο που πάσχει από καλααζάρ. Πρόκειται για ένα πρωτόζωο που κυκλοφορεί στο αίμα.
Συχνά το πρωτόζωο κρύβεται μέσα στον μυελό των οστών με αποτέλεσμα οι εξετάσεις ενός ζώου να φαίνονται αρνητικές και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα να ξαναγίνονται θετικές.
Χρειάζονται 2 - 7 μήνες για την επώαση της ασθένειας, άρα πρέπει να γίνεται εξέταση δύο φορές το χρόνο.
Μεγάλο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Μπορεί όμως το ζώο για πολύ καιρό να είναι ένας ασυμπτωματικός φορέας του νοσήματος.
Ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Πρήζονται οι λεμφαδένες, προβάλλουν τα κόκκαλα και ο σκύλος αδυνατίζει, κάνει πιτυρίδα, κάνει εύκολα αιμορραγίες, ξεραίνεται η μύτη του και οι «κάλοι» στους αγκώνες και μεγαλώνουν τα νύχια...
Κυρίως όμως η ασθένεια πλήττει τα νεφρά και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.
Aπαιτείται μεγάλη προσοχή από τον ιδιοκτήτη ζώου που έχει θεραπευτεί από καλααζάρ, ώστε να αντιληφθεί γρήγορα κάποιο πρόβλημα υγείας. Tο ζώο και μετά τη θεραπεία πρέπει να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο.
Υπάρχουν μέθοδοι αρκετά αποτελεσματικής προστασίας των σκύλων από το δάγκωμα της σκνίπας, όπως τα εντομοαπωθητικά και τα ειδικά κολλάρα.

Πολλοί, αντιμετωπίζοντας το μεγάλο κόστος και τις δυσκολίες διαλέγουν να αφήσουν το σκυλί τους στο δρόμο ή να μην του κάνουν θεραπεία, βοηθώντας ουσιαστικά στη διάδοση της ασθένειας. Eτσι, πολλά αδέσποτα κατέληξαν στο δρόμο ακριβώς γιατί... έκαναν το λάθος να αρρωστήσουν. Και επειδή βέβαια κανένας δεν ομολογεί ότι κάνει μια παράνομη πράξη, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την ασθένεια ούτε γίνονται έρευνες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Είκοσι χρόνια μετά την έκδοση εκείνου του Προεδρικού Διατάγματος, η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου τα σκυλιά με καλααζάρ αντιμετωπίζονται σαν μελλοθάνατοι από την πολιτεία και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να εμπλακούν με κάθε είδους μεσάζοντες για να εξασφαλίσουν το αυτονόητο: Eνα φάρμακο που έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί ελεύθερα.

posted by srm1033 at 12:06 AM 13 comments

Tuesday, August 07, 2007

Καταγγελία: Χίος η ....Πυροβόλος!

Ωραία η Χίος, νησί για ήσυχες και χαλαρές διακοπές! Και οι Χιώτες ωραίοι! Φιλόξενοι και ιδιαίτερα ζεστοί με τους επισκέπτες τους!! Κι εδώ τελειώνουν τα ωραία! Η επί ενάμιση μήνα παραμονή μου στο νησί είχε ένα αβάσταχτο συναισθηματικό κόστος για την συμπεριφορά των Χιωτών στα αδέσποτα του νησιού. Περίοδος μετά την ανεξέλεγκτη γέννηση δεκάδων αδέσποτων κουταβιών και γατιών, βλέπετε! Τα ανεπιθύμητα αυτής της φουρνιάς που λέτε ότι πάνε… Σου τρυπάνε τα αφτιά και την ψυχή τα ξεψυχισμένα κλάματά τους ανά εκατό ή διακόσια μέτρα μιας κι αυτή η είναι η διάταξη των κάδων απορριμμάτων… Πόσες φορές αντέχεις να ανοίγεις τους κάδους και να απελευθερώνεις νεογέννητα ή και αρκετών ημερών ζωάκια σπρώχνοντάς τα στο αβέβαιο μέλλον τους. Είναι καταδικασμένα να επιστρέψουν (από άλλο ή το ίδιο χέρι) στην ίδια θέση λίγες ώρες αργότερα… Φρόντιζα ένα αδέσποτο θηλυκό που, δεκαπέντε μέρες μετά τη γέννα του, το δηλητηρίασαν και τα εφτά κουτάβια του έμεινα στο έλεος της μοίρας τους! Τα μέλη, ισχύοντα και πρώην, ενός ανύπαρκτου, διαλυμένου Φιλοζωϊκού σωματείου με συμβούλεψαν να τα θανατώσω… Η επικοινωνία μου με σχετικό τμήμα του Δήμου Χίου με εξοβέλισε στο χάος… «Ο Δήμος Χίου δεν»… Μοναδική αχτίδα συμπαράστασης η Carly Πολίτη (αγγλίδα, άλλος πολιτισμός) που εθελοντικά συλλέγει αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα και τους βρίσκει οικογένειες στο εξωτερικό! Αλλά, πόσα να προλάβει; Έχει μόνο φριχτές ιστορίες να περιγράψει και μισεί τη χώρα μας γι αυτή την κατάντια! Από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ τρέχει να ταΐσει κουτάβια και να περιθάλψει χτυπημένα ζώα! Χειρουργείο για τα σοβαρά περιστατικά… μόνο στην Αθήνα!

Πόσο νοιάζονται οι Χιώτες για την εικόνα του νησιού τους και την… ευαισθησία τους;

Τοιχοκόλλησα φωτογραφίες από τα ορφανά κουτάβια μου στα πιο τουριστικά σημεία του νησιού ευελπιστώντας να συγκινήσω τουρίστες που θα ‘θελαν να τα υιοθετήσουν και η επαφή μου με κάποιους που ενδιαφέρθηκαν με φόρτωσε με τον αποτροπιασμό τους, έχοντας και οι ίδιοι μια σύντομη εμπειρία να μου πουν..!!!

Ήθελα πολλά χρόνια να επισκεφτώ το νησί και λυπάμαι που το έκανα!

Σήμερα, 6 Αυγούστου, φεύγω από το νησί της Χίου και, ειλικρινά, το μόνο που παίρνω μαζί μου είναι ένα σφίξιμο στο στομάχι και δύο κουτάβια για να τους δείξω ότι η ζωή που ήρθαν θα ‘χει και συνέχεια…

Μυροβόλος ή Πυροβόλος τελικά η Χίος; Όταν εκτελεί με τόση ασυνειδησία ποιος χαρακτηρισμός λέτε να της ταιριάζει…

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Γιώργος Κρητικός (σεναριογράφος)

posted by srm1033 at 1:05 AM 1 comments